Gamla program som har blivit dåliga.
Överraskad vid datorn

Se upp med följande program som du inte längre bör ha kvar.

© Shutterstock

Radera dessa problematiska program

Det finns mängder med bra program till Windows, men det finns tyvärr många program som inte längre håller måttet. Här är tre program som du bör avinstallera.

Under de dryga 20 år som PC-tidningen har kommit ut har vi rekommenderat många bra och nyttiga program.

Det kan handla om program som får datorn att starta snabbare, som städar bort onödiga filer från hårddisken eller som gör det lätt att konvertera filer mellan olika format.

Dessvärre finns det en del exempel på bra program som inte längre kan rekommenderas.

Program som vi har tyckt om kan ha köpts upp eller förändrats med nya dåliga funktioner på ett sådant sätt att vi inte längre kan förorda dem.

Här är tre program som numera inte hör hemma i en välordnad dator. Något av dem kan vara rent farligt och därför bör du inte längre använda dem.

> Mer att läsa: Radera dessa appar från mobilen

1. Gammal favorit som sjangserat

CCleaner är ett städprogram som vi har lovordat många gånger och som har hört till redaktionens favoriter. Det används för effektiv städning av tillfälliga filer och av registret i Windows.

2017 köpte Avast programmet och sedan dess har det tyvärr försämrats rejält.

En av de allvarligaste bristerna är en tveksam funktion som delar data om dig med Avast. Funktionen kan visserligen stängas av, men det måste man göra själv.

Programmet har dessutom hackats flera gånger och användare har rapporterats fått skadlig kod installerade i sina datorer.

Enligt Avast är alla dessa problem lösta nu, men frågan är om det går att lita på ett program som avlyssnas av upphovsmannen och som upprepade gånger har utnyttjats i bedrägliga syften? Vi tycker inte det.

Som ersättning till CCleaner rekommenderar vi i stället Clean Master, som du som läser PC-tidningen hittar i Fördelzonen på vår hemsida tillsammans med en artikel om programmet.

> Mer att läsa: Så mycket är du värd

2. Säkerhetsbrister i Zoom

Under det senaste året har videochattjänsten Zoom seglat upp som en favorit hos många som sitter hemma och jobbar eller som vill hålla kontakt med nära och kära på distans.

Tyvärr har inte upphovsmännen försett Zoom med tillräckliga säkerhetsfunktioner, något som hackare inte har varit sena med att utnyttja.

Det har bland annat framkommit att hackare har kunnat komma åt data om enskilda användare.

> Mer att läsa: Stora säkerhetsbrister i Zoom

Vi rekommenderar i stället Skype, som finns inbyggt i Windows.

> Läs mer om och hämta Skype från Fördelszonen på vår hemsida.

3. Ta farväl av Java

Ett annat program med stora säkerhetsbrister är Java, som är ett programmeringsspråk.

Under en tid var Java en nödvändighet för att kunna använda avancerade webbsidor, men det har också använts till spel och andra program.

Numera finns det inga behov av att ha Java i en dator. Tvärtom utgör Java historiskt en risk. Det saknar en funktion för autouppdateringar, i stället bombarderas användarna med uppmaningar om att manuellt installera nya versioner.

Det är märkligt eftersom Java under åren har lidit av allvarliga säkerhetsbrister som visserligen har åtgärdats efter hand, men som den enskilda användaren själv får ansvara för att installera.

En annan brist är att många användare ofrivilligt har installerat verktygsfältet Ask.com i samband med installationen av Java. Det är ett oseriöst sätt för upphovsmannen av Java att tjäna pengar på ett oftast ovälkommet program.


Du bör även avinstallera Adobe Flash Player om du har det installerat i din dator. Adobe har nyligen lagt ner all support av programmet och när säkerhetsuppdateringarna uteblir kommer Flash Player snabbt bli ett verktyg för illasinnade hackare.

Läs mer om problemet med Adobe Flash Player.

Bra alternativ

I PC-tidningen nummer 2/2021 kan du läsa om fler dåliga program som du inte längre bör ha kvar i datorn.

Vi har förslag på bättre alternativ! Det finns många andra program som ersätter de som vi rekommenderar att du avinstallerar. Läs mer i tidningen.

Programmen som vi rekommenderar är gratis och du som läser PC-tidningen kan som vanligt hämta dem från Fördelszonen på vår hemsida.

> Här hittar du alla programmen.

Vill du prenumerera på PC-tidningen och komma åt programmen du med, har vi några fina erbjudanden.

När du tecknar en prenumeration får du inom några minuter full tillgång till Fördelszonen.

Kanske är du intresserad av...