Fel i Windows 11
Fel i Windows 11

Windows 11 är långt ifrån perfekt och som med alla andra nya operativsystem finns det även här några skavanker som behöver lösas.

© Curt Bauer / Shutterstock.com

Efter lanseringen: 8 nya fel i Windows 11

Windows 11 har precis lanserats och redan nu rapporteras det om fel och brister i det nya operativsystemet. Åtta fel är så vanliga att Microsoft arbetar med en lösning.

Den 5 oktober 2021 var en stor lanseringsdag för Windows 11som på sikt ska ersätta det populära Windows 10.

Eftersom uppdateringen skickas ut löpande till Windows 10-datorer världen över är det inte säkert att du själv har erbjudits det ännu.

En vecka senare finns det dock redan tillräckligt många datorer som har fått Windows 11 för att Microsoft ska kunna identifiera de vanligaste problemen och felen som företaget nu arbetar med att lösa. 

> Se här hur Windows 11 rullas ut över hela världen – och hur du kan gå förbikön

Särskilt dessa åtta fel drabbar användare över hela världen.

Fel 1: Aktivitetsfältet från Windows 10 dröjer sig kvar

Vissa användare som har uppdaterat till Windows 11 upplever att det nya operativsystemet fortfarande har det gamla Aktivitetsfältet från Windows 10.

Det kan självklart vara tur om man inte är så förtjust i att Start-knappen ligger mitt på Aktivitetsfältet, men det väcker naturligtvis oro för om andra delar av Windows inte heller är korrekt uppdaterade.

Om du också upplever samma problem kan du prova att skapa en ny användarprofil på din Windows 11-dator. Den nya profilen ska ha rätt Aktivitetsfält.

Aktivitetsfältet i Windows 11
Aktivitetsfältet

En av de stora förändringarna i Windows 11 är att Aktivitetsfältet nu är centrerat i mitten av skärmen. Det är dock många som upplever fel med den här funktionen.

© Microsoft

Fel 2: Start-menyn öppnas inte

Andra nya Windows 11-användare upplever att Start-menyn fryser och vägrar att öppnas. 

Problemet är relaterat till det första felet där Windows 10:s Aktivitetsfält dröjer sig kvar, och det kan lösas genom att ta bort alla installerade uppdateringar och installera dem igen.

Vi förväntar oss att Microsoft snarast kommer att släppa en uppdatering som löser problemet. 

Fel 3: AMD-processorer arbetar långsamt

Processortillverkaren AMD meddelar att enstaka program som körs i Windows 11 kan få processorer från AMD att få upp till 15 procent sämre prestanda.

Det beror på ett fel i Windows 11, där operativsystemet inte fördelar arbetet jämnt mellan processorkärnorna samt felanvändning av processorns inbyggda cacheminne.

AMD arbetar för närvarande på en lösning tillsammans med Microsoft, som förhoppningsvis löser problemen. 

Fel 4: Får felaktigt besked att datorn inte kan köra Windows 11

Vissa användare upplever att Microsofts eget verktyg för att kontrollera om datorn kan köra Windows 11, Datorhälsokontroll, meddelar att datorn kan köra Windows 11, medan installationsprogrammet för uppgraderingen säger tvärtom.

Det finns tyvärr ingen lösning på det här problemet just nu, men Microsoft bekräftar att de känner till felet och arbetar för fullt för att lösa det.

Kontrollera om din dator kan köra Windows 11

Fel 5: Utforskaren slukar allt datorminne

Ända sedan de första testversionerna av Windows 11 har Utforskaren haft ett fel med minnesanvändningen, som dock reparerades under resans gång.

Nu har felet dykt upp igen i färdiga Windows 11 och det betyder för vissa användare att Utforskaren använder upp till en gigabyte av datorns arbetsminne när man har öppnat ett par mappar.

Eftersom felet tidigare har varit löst förväntar vi oss en ny lösning från Microsoft inom kort.

>Se skillnaderna mellan Windows 10 och Windows 11 i den här artikeln

Fel 6: VirtualBox fungerar inte

Använder du VirtualBox kan du få problem med att starta dina virtuella maskiner i Windows 11.

Problemet uppstår på de virtuella datorerna där du har aktiverat Intel-tekniken Hyper-V.

Oracle, som ligger bakom VirtualBox, har meddelat att de arbetar med en ny version av programmet så att du kan köra dina virtuella Windows-versioner igen. 

Fel 7: Intels och Dells program fungerar inte

Företagen Intel och Dell har båda problem med ett program som kan prioritera nätverkstrafiken. Detta eftersom programmen använder UDP-protokollet som har drabbats av fel i Windows 11.

Intels program heter ”Killer” och Dells ”SmartByte”, men du kan även uppleva minskad hastighet på nätverket eller internet om du använder en VPN-tjänst som skickar och tar emot via UDP.

Microsoft förväntar sig att ha en lösning klar den här veckan.


Fel 8: Problem med webbläsare

Den vietnamesiska webbläsaren Cốc Cốc har drabbats av allvarliga problem i Windows 11.

Så allvarliga att webbläsaren helt enkelt inte kan starta i operativsystemet. Det rapporteras även om andra följdskador om man har den här webbläsaren installerad.

Microsoft berättar att de håller på att utreda problemet och kommer att rapportera mer när de känner till problemets omfattning.

> Läs även: Därför ska du använda Microsofts nya webbläsare Edge

Tveka inte att hämta Windows 11

Fel som dessa är inte ovanliga under de första månaderna i ett nytt operativsystems liv, så när du själv erbjuds att uppdatera datorn till Windows 11 under hösten eller vintern kan du lugnt acceptera erbjudandet.

Det är inte ovanligt att ett nytt operativsystem som Windows 11 kan orsaka fel och problem, men det understryker bara att det ibland är bättre att inte vara bland de första att prova en ny version av Windows.

Om några månader kommer de flesta barnsjukdomar sannolikt att vara borta – men självklart till frustration för dem som har upplevt dem så här i början.

> Läs alla våra berättelser om Windows 11 här

Kanske är du intresserad av...