MyHeritage Hackad

Den populära släktforskningssajten MyHeritage har blivit hackad. Det här behöver du göra om du har använt tjänsten.

Stor släktforskningssajt har blivit hackad

En av de mest populära webbplatserna för släktforskning har blivit bestulen på e-postadresser och lösenord till fler än 92 miljoner användare. Läs vad du behöver göra om du har ett konto hos tjänsten.

Nästan 100 miljoner personer, däribland många svenskar, har använt webbplatsen MyHeritage.com för att kartlägga sin släkt. Nu har företaget upptäckt att alla användarnas e-postadresser och lösenord har blivit stulna från tjänstens servrar.

Företaget bakom tjänsten upptäckte intrånget när det kontaktades av en säkerhetsexpert som upptäckt information om tjänstens användare på internet.

Det skriver MyHeritage i ett brev till sina användare.

DNA-information fortfarande i säkerhet

MyHeritage slår fast att brottet genomfördes i oktober 2017, och att det inte finns några tecken på att informationen har använts någonstans sedan dess. 

Dessutom berättar företaget att DNA- och släktinformation ligger på andra servrar och därmed inte har en del i det som har blivit stulet.

Det här ska du göra

Om du har ett användarkonto på MyHeritage.com rekommenderar företaget att du byter lösenord omedelbart. 

Trots att de stulna lösenorden är krypterade, är det fortfarande viktigt att du är vaksam - framför allt om du är den typen av användare som har samma lösenord på flera olika platser på internet.

Vi rekommenderar att du aldrig använder samma lösenord på fler än ett användarkonto. Om du trots detta har gjort det är det väldigt viktigt att du byter lösenord på alla platser där det lösenordet har använts.

Du kan till exempel skapa ett säkert lösenord med ett lösenordsprogram. Så här gör du.

Säker släktforskning med PC-tidningen

I de kommande numren av PC-tidningen har vi en stor artikelserie där vi går på djupet med släktforskning. Med programmet Legacy Family Tree visar vi hur du på ett enkelt och säkert sätt kan kartlägga din släkts anor.

Om du prenumererar på tidningen kan du sätta i gång redan nu. Programmet väntar på dig i Fördelszonen.

Läs mer om vårt stora släktforskningstema.

> Inte prenumerant? Här kan du läsa om våra trevliga erbjudanden.

Redaktionen rekommenderar: Komplett säkerhetspaket

Få ett komplett säkerhetspaket till din dator, så att du är skyddad mot intrång och bedrägerier.

Programmen finns i Fördelszonen tillsammans med detaljerade steg för steg-guider på svenska, så att du enkelt kan komma i gång att använda propgrammen.

Just nu kan du testa ett nummer av PC-tidningen med full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kronor. Läs erbjudandet här.

Kanske är du intresserad av...