Släktforskning på internet

Som läsare av PC-tidningen får du tillgång till Fördelszonen där du både kan hitta programmet Legacy Family Tree och artikelserien. Vi ger dig alla verktyg som behövs för att studera lära dig mer om dina förfäder och hitta nya släktingar.

När du tecknar en prenumeration kan du välja mellan en rad olika premier. Du kan läsa om dem här.

Börja släktforska på internet

Internet har gjort det mycket lättare att ta reda på din släkts historia. Släktforskning är en spännande hobby. Vi visar hur du kommer i gång med släktforskning på internet.

14 juni 2018

För att bli en bra släktforskare krävs bland annat rätt verktyg och ett intresse för din släkts anor. I den här artikelserien ger PC-tidningen dig alla verktyg du behöver för att bli en effektiv släktforskare som kan gräva fram information från flera olika håll och organisera den på datorn med ett bra databasprogram.

Släktforskning med Legacy Family Tree

Den största delen av arbetet utförs vid datorn, och verktyget i den här serien är programmet Legacy Family Tree. Det är ett spännande program med funktioner värdiga ett kommersiellt program, och dessutom är det på svenska.

En av de stora fördelarna med ett kraftfullt program som detta är att du kan ägna mer tid åt forskandet och mindre tid åt att hålla ordning på papperslappar och hur alla personer hör ihop med varandra. 

Datorn en vändpunkt för släktforskningen

Datorer, modern kommunikation och annat har utvecklats så mycket att det aldrig har varit lättare att släktforska än vad det är nu.

Nytt material kommer fram ur gamla arkiv och kyrkböcker, och allt blir som regel mer lättåtkomligt tack vare digitalisering, och om det är digitaliserat finns det allt som oftast tillgängligt på internet.

4 tips för nya släktforskare:

  1. Samla all information du kan från dina levande släktingar. Det är guld värt att kunna tala med personer som är en del av forskningen, och de kan dessutom ofta berätta mycket om ytterligare ett par generationer bakåt i tiden.

  2. Gamla kyrkböcker kan ha till synes svårläst handstil, men i takt med att du kommer längre bakåt i tiden kommer du även att följa handstilens utveckling. 

  3. Att släktforska vid datorn kan bli en väldigt ensam hobby, men det finns lokala släktforskningsföreningar som anordnar föredrag och andra evenemang.

  4. När du har lagt till information i programmet, glöm inte att även skriva ner dina källor, till exempel exakt vilke kyrkobok inklusive sidoangivelse. På så sätt blir det lättare att hitta tillbaka till informationen vid en senare tidpunkt.

Lär dig mer om släktforskning med PC-tidningen

I våran artikelserie över fyra delar kommer vi att gå på djupet med släktforskning på internet. 

Du hittar alla verktyg som behövs för att bli riktigt effektiv i programmet Legacy Family Tree, och vi ger dig många tips och trick för hur du ska hitta mer information om dina släktingar och få släktträdet att växa generation för generation. 

Om du prenumererar idag får du omedelbart tillgång till Legacy Family Tree samt artikelserien i Fördelszonen. I Fördelszonen finns även fler än 300 andra testade program med tillhörande steg för steg-guider.

När du tecknar en prenumeration kan du välja mellan en rad olika premier. Du kan läsa om dem här.

Kanske är du intresserad av...