Skapa en släktbok på datorn
Skapa en släktbok:

Du behöver inte klippa och klistra när du ska göra en släktbok. Istället kan du göra en detaljerad släktbok på datorn på ett betydligt enklare sätt.

© Shutterstock

Gör enkelt en släktbok på datorn

Det mesta inom släktforskning kan nu för tiden göras på internet, och när du är klar kan du med fördel skapa en släktbok. Även det kan göras enkelt på datorn. Läs hur du gör här.

28 januari 2022 av Martin Lorentsen

Släktforskning är ett omfattande arbete som kan ta lång tid att genomföra.

När arbetet är klart är det dags att skapa en släktbok, som du till exempel kan ge i present till släkt och vänner så att de kan studera släkten på egen hand.

En släktbok är en form av utförlig rapport över din släkt. Vanligtvis består den av allt från information om släktingars adresser och arbetsplatser till grafik med släktträd som illustrerar familjerelationerna.

Det kan verka oöverskådligt att skapa en släktbok, men med hjälp av ett släktforskningsprogram kan du samla all information och enkelt skapa en släktbok helt automatiskt på datorn.

LÄS ÄVEN: Kom igång med släktforskning på nätet

Använd ett släktforskningsprogram

I Fördelszonen kan du som prenumerar på PC-tidningen hämta släktforskningsprogrammet Gramps helt utan kostnad.

Med Gramps kan du samla anteckningar om släktingar från när och fjärran, och sedan skapa en utförlig och detaljerad släktbok på några minuter. Genom att automatiskt generera olika typer av rapporter om din släktforskning kan programmet nämligen göra hela släktboken åt dig. 

Du behöver bara mata information om din släkt i programmet, och om du redan har gjort släktforskning med ett annat program kan du importera hela det arbetet till Gramps.

När du skapar en släktbok med Gramps går det att välja vilken typ av innehåll som ska finnas med i boken. Det kan till exempel vara en omslagssida, innehållsförteckning, släktträd och detaljerade rapporter om familjemedlemmar.

Släktboken kan sedan exporteras som en PDF-fil som är lätt att dela med familjemedlemmar, och som de flesta datorer kan läsa utan problem.

LÄS ÄVEN: Så här gör du ett vackert släktträd

Stor artikelserie om släktforskning

En majoritet av släktforskningen kan göras direkt från datorn, och i en ny artikelserie hjälper PC-tidningen dig att komma igång med arbetet.

I fyra avsnitt får du alla digitala verktyg du behöver för att gräva i din familjehistoria och organisera all information i programmet Gramps för att till exempel skapa släktträd.

Du får bland annat hjälp med att upprätta dina familjemedlemmar i databasen och lägga till information om varje person. 

Vi går också igenom hur du lägger in gamla foton på datorn och guidar till olika gratis databaser på nätet, så att du vet hur du kan hitta information om avlägsna släktingar i gamla kyrkoböcker och folkräkningar.

I Fördelszonen hittar du vår artikelserie om släktforskning på datorn, och det är som nämnts även i Fördelszonen som du hämtar programmet Gramps.

Det enda du behöver göra är att prenumerera på PC-tidningen. Du kan teckna en prenumeration från endast 29 kronor genom att följa den här länken. Då får du tillgång till hela serien direkt. 

LÄS ÄVEN: Så gör du ett DNA-test

Kanske är du intresserad av...