Släktforska i kyrkböcker på internet

Hitta gamla släktingar i kyrkböcker och andra arkiv på internet.

Hitta gamla släktingar på internet

Kyrkböcker och andra källor till svunna tider digitaliseras och blir tillgängliga på internet. Här är några av de bästa platserna på internet för att hitta släktingar.

3 juli 2023 av Steffen Nielsen

Släktforskning är en givande hobby som både kan avslöja spännande släkthistorier och hitta nu levande okända släktingar.

Det är också en hobby som kräver mycket arbete. Lyckligtvis har det arbetet blivit allt lättare de senaste åren. Det är inte längre nödvändigt att resa kors och tvärs över landet för att besöka fysiska arkiv, tack vare att allt mer material digitaliseras och läggs ut på internet kan mycket av forskningsarbetet utföras hemma vid datorn.

Här är PC-tidningens förslag på några av de bästa platserna på internet.

Läs kyrkböcker på internet

I 400 år har Riksarkivet bevarat dokument och handlingar om vårt land och dess invånare, från medeltida pergamentbrev till digital information. 

Det är en bra plats att börja leta, och hela arkivet är dessutom gratis eftersom regeringen och Kulturdepartementet vill göra vårt gemensamma kulturarv tillgängligt för så många som möjligt.

Många mindre databaser

Sveriges släktforskningsförbunds webbplats har flera databaser och register som kanske inte är fruktansvärt stora, men som ändå kan ge viktiga ledtrådar. 

Här går det till exempel att leta efter var gamla släktingar är begravda och med lite tur även information som familjen.

Hitta din amerikanska släkt

I mitten av 1800-talet var det många svenska som emigrerade till USA, och när du har kommit så långt bak i tiden är det inte omöjligt att några av dina släktingar sökte lyckan i det förlovade landet. Family Search är det största databasen om du vill följa släktingarnas spår över Atlanten.

Det här är några av de webbplatser som kan hjälpa dig att få fart på släktforskningen. Ändå är det bara toppen på isberget och du kommer att upptäcka allt fler källor till information om hur det var förr i tiden.

> Läs mer om släktforskning här

Släktforskningsserie i fyra avsnitt

I en artikelserie som började i PC-tidningen nummer 11/2018 får du det som behövs för att bli en effektiv släktforskare, bland annat verktyg för att gräva fram information från olika källor och organisera dem på datorn med ett släktforskningsprogram. 

I det första avsnittet lär du dig grunderna om Legacy Family Tree  - ett databasprogram på svenska som är gjort för släktforskning. 

Som läsare av PC-tidningen kan du ladda hem det här i Fördelszonen. 

Släktforskning: Kartlägg din familjs historia
Släktforskning: Kartlägg din familjs historia

I ett databasprogram kan du mata in mängder med information och låta datorn organisera den.

Köp tidningen hos din lokala handlare eller teckna en prenumeration och läs artikelserien direkt i vår Wype-app.

> Just nu kan du få ett nummer av PC-tidningen sam tillgång till fler än 300 program och mycket annat digitalt innehåll för bara 29 kronor!

Kanske är du intresserad av...