Ny uppdaterad version av Skype
Nytt Skype

Microsoft ger videotjänsten Skype en större uppgradering.

© Microsoft

Skype: Populära videotjänsten förbättras

Videochattprogrammet Skype har fått se sig passerad av konkurrenterna under coronapandemin. Därför får Skype nu en gigantisk uppgradering som bland annat innebär att tjänsten blir snabbare och stabilare.

1 oktober 2021 av Martin Lorentsen

Under nästan två decennier har vi kunnat använda Skype för att videochatta och ringa. De senaste åren har det dock strömmat in nya och mer moderna videochattprogram som inte minst under coronakrisen har gynnat många.

Social distansering och hemarbete har gjort oss till superanvändare av tjänster som Zoom, Teams, Google Meet och Messenger. Nu verkar det som att Microsoft, som sedan 2011 äger Skype, på allvar vill att konsumenterna återvänder till videochattens moder.

I alla fall har Skype-utvecklarna i ett blogginlägg utannonserat stora förändringar som ska göra Skype snabbare, stabilare och modernare. 

I framtiden ska det även gå att använda mobilen som kamera, även när du videochattar från datorn.

LÄS ÄVEN: Så här håller du videomöten på nätet

Skype moderniseras

Många av de nya funktionerna känner du kanske igen från andra videotjänster, men otroligt nog har de hittills inte varit en del av Skype som istället har hållit fast vid de gamla värdena.

Det område som Microsoft framför allt har lagt kraft på att förnya är Skypes samtal. 

Först och främst görs layouten om. Det rutnät som visas under gruppsamtal kommer nu att visa alla som deltar i samtalet – inklusive dig själv.

Rutnätet kan justeras på flera olika sätt för att passa antalet deltagare i samtalet, och varje deltagare kan ha sin egen bakgrund så att det inte längre är en enda stor grå massa.

Ändra layouten i Skype
Gör om i layouten

Helt nytt i Skype är att du nu kan bestämma hur videomötet ska visas. En gemensam bakgrund läggs till så att det ser ut som att alla deltagare befinner sig i samma rum.

© Microsoft


Det visuella uttrycket är dock inte det enda som Microsoft har fokuserat på. Även Skypes prestanda har granskats under lupp och enligt Microsoft blir Skype 30 procent stabilare när du sitter vid datorn.

LÄS ÄVEN: Så videochattar du gratis på Facebook

Använd mobilen som kamera

En del av Skypes nya förbättringar finns redan tillgängliga nu, medan andra väntas lanseras under de kommande månaderna. 

En av de funktioner du får vänta på lite till är TwinCam.

Den låter dig använda din mobil som kamera genom att skanna en QR-kod. Skype matchar sedan kameran med din videostream så att ljud och bild passar ihop.

På så sätt kan du antingen ersätta din webbkamera med mobilens kamera eller använda mobilkameran som en handhållen extrakamera om du behöver visa något i ett annat rum.

Det har även blivit möjligt att reagera med emojis i videosamtal på Skype, något som vi känner igen från textmeddelanden och andra meddelandetjänster.

Emojis i Skype
Emojis i Skype

Skypes nya design gör det även möjligt att reagera med emojis när du videochattar.

© Microsoft


Du kan läsa mycket mer om alla nya funktioner för Skype genom att klicka på den här länken

Som prenumerant på PC-tidningen kan du hämta Skype i Fördelszonen.

LÄS ÄVEN: Samsung: Få ny glädje av dina gamla smartphones

Kanske är du intresserad av...