Återanvänd telefonen
Återanvänd telefonen

Samsung vill att vi återanvänder våra gamla mobiltelefoner genom att ge dem nya funktioner.

© Shutterstock

Samsung: Få ny glädje av din gamla smartmobil

Samsung vill att vi återanvänder våra gamla smartmobiler genom att ge dem nya funktioner istället för att slänga dem. Telefonen kan bland annat omvandlas till en ljussensor.

29 april 2021 av Martin Lorentsen

Varje år kommer det ut nyare och mer spännande smartmobiler och det finns det goda skäl till, inte minst eftersom vi konsumenter älskar att köpa ny teknik.

Men när den nya smartmobilen införskaffas måste den gamla skickas vidare i systemet. Vissa säljer den eller ger bort den, medan andra bara slänger den.

Det senare vill teknikföretaget Samsung sätta stopp för.

Vi är, trots alla kampanjer som uppmanar till återvinning och återanvändning, fortfarande alldeles för bra på att konsumera och slänga. Med Samsungs nya projekt Galaxy Upcycling at Home kan gamla smartmobiler tjäna ett nytt syfte som andra typer av smarta enheter i hemmet och därmed minska slöseriet.

LÄS ÄVEN: Mät temperaturen med telefonen

Ljussensor eller babyvakt

Samsungs projekt Galaxy Upcycling at Home låter ägare av Samsung-telefoner göra om sina gamla telefoner till andra IoT-produkter med Samsungs app SmartThings.

I SmartThings-appen kan telefoner tills vidare göras om till olika typer av sensorer — nämligen en ljud- och ljussensor.

Den kan till exempel lyssna efter ljudet av en gråtande bebis, och om den gamla telefonen fångar upp ett sådant ljud får användaren besked via SmartThings-appen och kan höra det inspelade ljudet.

Ljussensorn fungerar, precis som namnet antyder, som en ljussensor som känner av förändringar i ljusförhållandena i ett rum. Sedan kan den via appen få andra internetuppkopplade produkter i hemmet att göra något, som att tända ljuset om det blir mörkt.

LÄS ÄVEN: Använd din smartmobil som webbkamera

Projekt på betastadiet

Galaxy Upcycling at Home-projektet startade i förra veckan, men befinner sig just nu bara på ett betastadium.

Om du tycker att det låter intressant att medverka i projektet får du tyvärr utrusta dig med lite tålamod. Än så länge är det nämligen bara användare i Storbritannien, USA och Sydkorea som kan dra nytta av Galaxy Upcycling at Home.

Som det ser ut nu kommer tekniken att vara möjlig att använda på alla Samsung S, Note och Z-enheter från 2018 eller senare. Telefonerna måste dessutom ha Android 9 eller nyare som operativsystem.

LÄS ÄVEN: Samsung lanserar tre nya topptelefoner

Kanske är du intresserad av...