Nytt verktyg för Windows.
Nytt verktyg för Windows:

Det finns anledning till entusiasm, för nu har en efterfrågad funktion äntligen kommit till Windows med verktygspaketet PowerToys.

© Shutterstock

PowerToys: Microsoft lägger till smart Mac-funktion i Windows

Under lång tid har Windows-användare efterfrågat en möjlighet som är standard på Mac. Nu är den äntligen här: Nu kan du visa filer i Windows utan att öppna dem.

I operativsystemet för Mac-datorer har det länge varit möjligt att smygtitta på filer genom att trycka en gång på mellanslagstangenten. 

Det är praktiskt till exempel när du letar efter rätt foto på datorn och det är en väldigt populär funktion som de flesta Mac-användare inte vill vara utan.

LÄS ÄVEN: 5 funktioner från Mac som vi saknar i Windows

I stället för att lägga tid på att öppna foton ett efter ett i en bildvisare, räcker det på en Mac-dator att klicka en gång på ett foto och trycka på mellanslagstangenten för att se en förhandsvisning i helskärm.

Sedan går det att bläddra igenom de återstående filerna i mappen med pilknapparna.

Nu finns den funktionen även i Windows. Microsoft har nämligen lagt till ett helt nytt verktyg i det kostnadsfria programpaketet PowerToys, som gör det möjligt att använda funktionen från Mac-datorer i Windows.

LÄS ÄVEN: Smart verktyg: Lätt att plocka ut text från bilder

Nytt verktyg i PowerToys

Det är inte första gången som du kan smygtitta på filer i Windows. Flera tredjepartsprogram, som till exempel Seer som finns i Fördelszonen, har erbjudit funktionen tidigare, men nu har Microsoft själva skapat ett verktyg för ändamålet.

Det nya verktyget heter Kika och är en del av PowerToys, Microsofts paket med miniprogram och små tillägg till Windows.

Med Kika aktiverat kan du förhandsgranska alla filer du har valt i en mapp, på en enhet eller på skrivbordet genom att trycka på Ctrl-tangenten samtidigt som du trycker på mellanslagstangenten.

Precis som på Mac-datorer kan du med Kika även växla mellan filer genom att trycka på piltangenterna.

LÄS ÄVEN: Microsoft Slut med nya funktioner i Windows 10

Hämta PowerToys i Fördelszonen

Kika är inte det enda nya verktyget i PowerToys. Microsoft har också lagt till verktyget Mouse Without Borders, som gör det möjligt att använda samma mus och tangentbord på flera datorer.

PowerToys, som ständigt utvecklas och får nya funktioner, installeras inte automatiskt på Windows, men du kan hämta programpaketet utan kostnad i Fördelszonen.

> Klicka här för att hämta PowerToys i Fördelszonen.

För närvarande består PowerToys av 21 verktyg, som bland annat gör det enklare att byta namn på många filer samtidigt, skriva med specialtecken och skapa kortkommandon i Windows.

PowerToys finns för Windows 95, Windows XP, Windows 10 och Windows 11.

I PC-tidningen nummer 6/2023 beskrev vi de dåvarande 17 verktygen i PowerToys-paketet och varför de är så praktiska i artikeln ”Stor verktygslåda till datorn”, som du kan hämta i Fördelszonen.

Kanske är du intresserad av...