Mac-datorer har många bra funktioner som Windows-datorer saknar.
macOS:

Apples Mac-datorer har flera funktioner som vi önskar att Windows också skulle ha. Här är fem av de funktioner vi saknar mest.

© Shutterstock

Det här är Mac-funktioner som vi saknar i Windows

Windows-dator eller Mac? Båda datortyperna har för- och nackdelar, men på vissa områden är Mac-datorer helt enkelt bättre. Här är fem Mac-funktioner som vi saknar i Windows.

Även om vi på PC-tidningen främst arbetar med Windows-datorer, skäms vi inte för att erkänna att det finns punkter där Apples Mac-datorer helt enkelt fungerar bättre.

MacOS, som Apples operativsystem för datorer heter, har nämligen flera funktioner som underlättar arbetet. Du kan till exempel söka efter filer på Mac-datorer mycket snabbare, och du kan titta på filer utan att öppna dem.

Flera av de praktiska Mac-funktionerna kan införas i Windows med hjälp av tredjepartsprogram som exempelvis PowerToys, som du hittar i Fördelszonen. Men vi skulle så gärna vilja att de var inbyggda i Microsofts operativsystem.

Det finns dock också funktioner som fungerar bättre i Windows än på Mac – till exempel Urklippshanterarens utökade möjligheter. Men det är en annan historia. 

LÄS ÄVEN: Prova nyheter i Windows 10 före alla andra

5. Tankstreck och bindestreck

Om du använder datorn för att skriva mycket kanske du behöver göra ett streck (-) då och då. Att göra ett bindestreck är inget problem i Windows, men det lite längre tankstrecket (–) är knepigare att komma åt.

Du måste nämligen hålla ned Alt-tangenten och skriva in koden 0150 på det numeriska tangentbordet. 

På Mac-datorer räcker det med att hålla ner Alt-tangenten samtidigt med Shift och sedan trycka på bindestrecket på tangentbordet för att göra ett tankestreck.

> Läs även: Här är Windows galnaste kortkommandon

4. Anteckningsblock

Anteckningsblocket i Mac-datorer fungerar i stort sett som ett riktigt anteckningsblock, där dina anteckningar sparas automatiskt och du enkelt kan navigera i en översikt med anteckningarna till vänster i programmet.

För det andra går det att synkronisera anteckningsblocket på Mac med iPhones anteckningsapp, så att du kan få anteckningar från mobilen till datorn och tvärtom.

LÄS ÄVEN: Tusentals Mac-datorer infekterade med skadlig programvara

3. Byt namn med Retur

Vissa av oss byter ofta namn på filer när vi arbetar med datorn. Det kan vara omständligt att högerklicka på en fil och välja Byt namn varje gång en fil ska få ett nytt namn. 

På Mac-datorer behöver du bara markera en fil och trycka på Retur-tangenten, så kan du byta namn på filen.

I Windows går det visserligen att klicka på en fil och trycka på F2, men det kräver att du har aktiverat funktionstangenterna och på vissa tangentbord kan det vara lite svårt att nå F2-tangenten.

Då är det lättare att bara trycka på Retur.

> Läs även: Supertips: Använd F2 för att smidigt byta namn i Utforskaren

2. Sökfunktionen Spotlight

På Mac-datorer kan du med hjälp av funktionen Spotlight enkelt söka efter en fil på hela datorn. Öppna bara sökverktyget med Cmd + mellanslag och skriv ett nyckelord som är kopplat till den fil du letar efter. Du ser sökresultaten direkt.

Med Windows sökfält är det en helt annan sak. Du kan ha turen att hitta din fil genom att söka här, men ofta händer det att sökresultaten inte är relevanta eftersom filen du letar efter gömmer sig i en dold undermapp. 

Ibland får du till och med länkar till internet som resultat istället för filen du letar efter.

1. Titta på filer utan att öppna dem

En av de bästa funktionerna i Mac-datorer är att kunna titta på filer utan att öppna dem. 

Klicka bara på en fil och tryck på mellanslagstangenten på tangentbordet. Då visas filen och om du använder piltangenterna kan du enkelt växla mellan filerna i samma mapp.

Det är som utgångspunkt inte möjligt i Windows, men i Fördelszonen kan du hämta verktyget Seer som lägger till just den funktionen.

Få Mac-funktioner på datorn

Seer fungerar nämligen precis som Mac-datorernas förhandsvisningsfunktion, där en fil visas med ett enkelt tryck på mellanslagstangenten. På samma sätt kan du till och med se en lista över innehållet i en mapp med Seer.

Klicka här för att hämta Seer i Fördelszonen. Verktyget är kostnadsfritt att hämta om du prenumererar på PC-tidningen.

Är du inte prenumerant kan du bli det för bara 29 kronor här

LÄS ÄVEN: Microsoft visar annonser i Utforskaren

Kanske är du intresserad av...