Efter 28 år har Microsoft beslutat att pensionera WordPad, som fram till nu har varit en integrerad del av Windows.
Vila i frid

Efter 28 år har Microsoft beslutat att pensionera WordPad, som fram till nu har varit en integrerad del av Windows. 

Microsoft pensionerar klassikern Wordpad

Ordbehandlingsprogrammet Wordpad har varit en del av Windows sedan Windows 95, men nu har Microsoft stoppat utvecklingen och kommer att ta bort programmet från operativsystemet.

Det klassiska Windows 95, som ju lanserades 1995, innehöll flera innovationer som aldrig tidigare setts i Windows.

Det var det första systemet som innehöll den numera klassiska Start-menyn, och det var också i Windows 95 som Microsoft introducerade ett gratis alternativ till sin dyra ordbehandlare Word. Det kostnadsfria ordbehandlingsprogrammet hette Wordpad och har överlevt fram till idag i Windows 10 och 11.

Tyvärr läser du just nu dödsrunan över detta fina program, eftersom Microsoft har beslutat att programmet inte längre skall finnas tillgängligt.

> Läs också: Microsoft tar bort två populära program från Windows

WordPad kommer inte att uppdateras

Microsoft har meddelat att det 28 år gamla WordPad inte längre vidareutvecklas av företaget och kommer inte heller att uppdateras om nya säkerhetsproblem dyker upp.

Det innebär att företaget inom en snar framtid kommer att skicka ut en uppdatering till Windows 10- och Windows 11-datorer som tar bort Wordpad från din hårddisk.

Då kommer du endast att ha programmet Anteckningar installerat i Windows, som knappast kan kallas ett ordbehandlingsprogram eftersom det praktiskt taget inte har några formateringsalternativ. 

Vill få dig att använda Word

Microsofts alternativ till wordpad när det tas bort från datorn är naturligtvis företagets egna ordbehandlare Word, som finns tillgängligt i Microsoft 365, tidigare känt som Office-paketet.

Inte helt oväntat rekommenderar Microsoft att man använder Word för filer av typen .doc/.docx och .rtf och programmet Anteckningar för textfiler av typen .txt.

Detta tvingar dig till ett alternativ som kostar pengar om du vill ha ett installerat program på datorn och vill följa Microsofts rekommendation.

> Läs också: Vad är Microsoft 365 för något? 

Hämta gratis kontorspaket i Fördelszonen

Här på PC-tidningen har vi en annan rekommendation som inte skickar ännu mer pengar till Microsofts fickor. Istället för WordPad - hämta ett gratis ordbehandlingsprogram från Fördelszonen.

Här hittar du det kompletta, kostnadsfria kontorspaketet LibreOffice, som innehåller det utmärkta ordbehandlingsprogrammet Writer, som bäst kan jämföras med Word.

Med Writer installerat på din dator blir förlusten av WordPad mer hanterbar.

> Hämta LibreOffice här

> Läs också: 3 gratisalternativ till Microsoft 365

Kanske är du intresserad av...