E-post och Kalender i Windows ersätts snart av en webbapp
Outlook

De populära programmen E-post och Kalender kommer snart att ersättas av en webbapp som visar Outlook.com.

E-post och Kalender försvinner från Windows

Istället för att erbjuda ett mejl- och kalenderprogram i Windows 10 och 11 vill Microsoft att du använder outlook.com. Det är ett beslut har mött mycket motstånd.

Microsoft har under många år varit motsträviga när det gäller att ha ett inbyggt e-postprogram i Windows.

Först lanserade de den mycket populära Outlook Express, som lades ner. Senare kom det lika populära Windows Live Mail, som också lades ner.

Nu när vi har vant oss vid att använda E-post-programmet i Windows 10 och 11, har företaget återigen beslutat att lägga ner det inbyggda programmet.

Men den här gången är förklaringen mer genomskinlig: Microsoft vill att vi ska använda deras tjänst outlook.com, där de också erbjuder lagringsutrymme och ett kontorspaket.

> Läs också: 5 kostnadsfria alternativ till Outlook

Pensioneras och försvinner 2024

När du startar programmen E-post eller Kalender på ett uppdaterat Windows idag visas ett meddelande högst upp i fönstret om att programmen kommer att ersättas av Outlook under 2024.

Du får alltså ett nytt program som ersätter de två som försvinner, men den kommande Outlook är inte ett program som du känner det.

Detta är en så kallad webbapp som helt enkelt visar innehållet på webbplatsen outlook.com.

Med andra ord kan du besöka outlook.com idag och se din framtid när du inte längre kan hantera din e-post och kalender direkt i Windows.

> Läs också: Välj den bästa kostnadsfria e-posten

När du öppnas E-post-programmet i Windows möts du av ett meddelande om att programmet pensioneras under 2024.
Vi försvinner snart

När du öppnar E-post-programmet i Windows idag ser du ett meddelande högst upp i fönstret om att programmet kommer att läggas ned under 2024.

Möjlighet att erbjuda extra

Webbplatsen Outlook.com har visserligen en kalender, e-post och kontaktbok, men allt finns på webben, och det återstår att se om den nya webbappen kommer att kunna fungera om anslutningen till internet ligger nere.

Fördelen med att använda ett program som E-post är att du kan skriva ett e-postmeddelande i lugn och ro även utan internetuppkoppling, sedan skickas e-postmeddelandet när internetuppkopplingen är återställd.

Från Microsofts perspektiv erbjuder outlook.com dock många fler alternativ.

Dessutom får du tillgång till lagringsutrymme i OneDrive och kan öppna bilagor direkt i Microsofts Office-paket på webben.

Om du däremot inte är en betalande kund hos OneDrive eller Microsoft 365 kan du förvänta dig regelbundna erbjudanden att bli det. Microsoft är angelägna om att få dig att betala för deras prenumerationstjänster.

> Läs också: Nu får du se mer reklam i Windows

Ersättaren för de två programmen blir en webbapp som visar outlook.com-hemsidan med e-post, kalender och kontaktlista.
Outlook.com

Ersättaren för de två programmen kommer att vara en webbapp som visar webbplatsen outlook.com, som innehåller e-post, kalender och telefonbok.

Har skapat stora protester

Sedan det diskreta meddelandet dök upp längst upp i programmen E-post och Kalender har många negativa röster hörts - både på det sociala mediet X (tidigare Twitter) och på Microsofts egna forum.

Windows-användare är helt enkelt oroliga för att Windows ska förvandlas till ett ChromeOS - det vill säga Googles operativsystem där allt sker via en internetanslutning istället för att program installeras på datorn.

Vi har tidigare skrivit om denna potentiella utveckling i artikeln "Microsoft vill att du ska betala ett abonnemang för Windows"

De som redan har haft möjlighet att testa nya Outlook via Microsofts testprogram Insider har också dokumenterat med skärmdumpar av aktivitetshanteraren att den nya appen använder betydligt mer resurser på datorn än Mail-programmet.

Så här ser den nya Outlook-webbappen ut när den så småningom ersätter programmen E-post och Kalender.
Webbapp:

Så här ser den nya Outlook-webbappen ut när den så småningom ersätter programmen E-post och Kalender.

Installera ett bra alternativ

Här på PC-tidningen följer vi utvecklingen noga och kommer att skriva så snart vi har ett mer exakt datum för när Windows inbyggda program kommer att stängas.

Om du föredrar att fortsätta använda ett installerat program på datorn för din e-post, kan du hämta ett alternativ i Fördelszonen.

Där hittar du Thunderbird, ett komplett mejl- och kalenderprogram som du installerar på datorn, och naturligtvis kan använda utan internetuppkoppling.

Kanske är du intresserad av...