Du behöver inte vara trädgårdsarkitekt för att rita ut vårens växter i trädgården. Det görs enkelt med ett nytt program.

Nu kan du planera trädgården vid datorn

Snart är det vår igen och då är det dags att gräva och plantera i trädgården. Den här gången behöver du däremot inte använda din fantasi för att föreställa dig hur trädgården kan se ut. Ett nytt program visualiserar nämligen projektet åt dig.

27 januari 2022 av Henning Dadkhah Rasmussen

De flesta trädgårdsägare har hela vintern sett fram emot att slita fram trädgårdshandskarna och få trädgården att se fantastisk ut igen.

Om du har storslagna planer för trädgården i år är det ett bra tillfälle att sätta igång nu. Då är du redo med planer och drömmar när våren anländer.

När man vanligtvis planerar trädgården brukar det handla om mindre välliknande teckningar, inre visioner och kanske hinkar i trädgården som ska föreställa olika växter.

Det finns dock ett mycket smartare sätt att planera trädgårdens planteringsäventyr för alla oss med en dator.

> Läs även:Få ett växtlexikon i fickan med en smart app

Rita drömträdgården på datorn

I PC-tidningen nummer 3/2022, som finns ute nu, får du en komplett guide till det smarta designprogrammet DreamPlan.

Programmet som du hittar i Fördelszonen är helt enkelt perfekt för att designa allt från hus till hemmets rum och inte minst trädgården.

Du kan placera ut en mycket imponerande samling träd, buskar, växter och blommor på tomten, som naturligtvis ritas upp i korrekt skala.

Det innebär att du – om du följer vår guide – kan rita ut ditt hus och din terrass, och sedan prova dig fram med några av de många olika växttyper som programmet innehåller. 

Trädgårdsskapandet sker med drag och släpp, och det går att se hela tomten uppifrån. Byt sedan till 3D-vy och för att få en känsla av hur det kommer att se ut när du rör sig genom den nyplanterade trädgården.

> Läs även: 3 tips för perfekt Wi-Fi-täckning i hela huset

Få en färdig arbetsritning för trädgården

När du är klar med planeringen av din blivande drömträdgård – med stora eller små förändringar och förbättringar – går det att skriva ut projektet.

DreamPlan kan skriva ut både 3D- och 2D-vyer. Med 2D-vyn får du något som påminner om en ritning som visar exakt var du ska gräva hålen för dina nya växter.

Du kan naturligtvis även använda ritningen som en inköpslista när du besöker din närmaste trädgårdsmarknad.

Det här året börjar våren vid datorn. 

> Hämta programmet DreamPlan och vår guide i Fördelszonen

Designa din trädgård med programmet DreamPlan
DreamPlan:

Här har vi ritat ut trädgårdens växter på ritningen sett ovanifrån. Planritningen kan skrivas ut och tas med ut trädgården, och det går även att växla till 3D-vy för att se ett mer realistiskt exempel på din blivande trädgård.

Du kan också använda Sketchup för att planera trädgården

SketchUp är ett annat gratis 3D-ritprogram som du kan använda när du ska planera din trädgård.

Från början utvecklades det för arkitekter och byggnadsingenjörer, men i dag används det av många hobby-entusiaster. Magasinet Gör Det Själv har gjort en guide till hur du registrerar dig som användare och navigerar runt i Sketchup.

Se mer på Gör Det Själv: Använd ritprogrammet Sketchup för trädgården

Kanske är du intresserad av...