Fixa det perfekta trådlösa nätverket
Ett bra sätt att få ett bättre nätverk hemma är att ta fram routern ur skåpet.

3 tips för bättre trådlösa nätverk

Ett trådlöst nätverk kan vara långsamt och instabilt, även om du har köpt en ny router. Här är några tips för att få ett bättre nätverk hemma – även med en gammal router.

21 december 2017 av Henning Dadkhah Rasmussen

I vårt jämförande test av routrar i PC-tidningen nummer 1/2018 jämför vi sex av marknadens bästa trådlösa routrar. Alla sex levererar utmärkta trådlösa nätverk, även om allt inte är perfekt.

Teknik är inte allt. Testvinnaren ger bara medelmåttiga resultat om man inte följer tillverkarens rekommendationer till punkt och pricka.

Hur bra ett trådlöst nätverk blir i praktiken beror till stora delar på hur och av vilka material huset man bor i är byggt. Har man otur är det omöjligt för traditionella routrar att skapa nätverk som täcker in hela bostaden fullt ut.

Känner du igen dig kan det vara nödvändigt att investera i andra typer av enheter.

3 tips för det perfekta nätverket

Tips 1: Placering, placering, placering

Något som har varit sig likt under alla år är routrnas utformning och det är sällan trevligt att ställa dem väl synliga. Vem vill ha en Star Trek-liknande pryl med sex maffiga antenner framme i det annars genomtänkta hemmet? Därför är det vanligt att en router får leva sina dagar i ett skåp eller undangömd i en hylla.

Ju mer en router göms undan, desto mer dämpas signalen och de trådlösa egenskaperna försämras markant. Samma sak är det om routerns ställs på golvet i ett hörn.

Den optimala platsen för en router är i bordshöjd mitt i hemmet, så att signalen får fritt utrymme att nå åt alla håll.

Mer att läsa: 5 tips för att surfa snabbare

Tips 2: 2,4 GHz ger bättre täckning

Moderna routrar kan åstadkomma flera nätverk samtidigt på 2,4, 5 och i vissa fall 60 gigahertz. Det högre frekvenserna är bra för att det går snabbt i de nätverken, men dessvärre har de betydligt sämre räckvidd än i nätverket på den lägsta frekvensen.

Ju högre frekvens, desto snabbare blir nätverket. Men desto kortare blir räckvidden. Därför är det smart att koppla upp sig mot 2,4-gigahertznätverket (802.11g) i de rum där täckningen svajar.

Tips 3: Utöka nätverket med förlängare

Ibland går det bara inte att få täckning överallt hemma hur routern än placeras, till exempel i källaren eller på övervåningen.

Då kan det vara vettigt att förlänga nätverket med en nätverksförlängare, eller extender alternativt repeater på engelska. En sådan enhet fångar in den trådlösa signalen, förstärker den och skickar den vidare.

Förlängare finns i elektronikhandeln och kostar från 300 kronor. Ett exempel är TP-Link RE200, som även fungerar med ac-nätverk.

> Läs mer om nätverk

Kanske är du intresserad av...