Nintendo blåser liv i Game & Watch
Nintendo Game & Watch

Minns du de små elektroniska spelen från tidigt 80-tal? Nu är de tillbaka.

© Nintendo

Nintendo släpper spelkonsol från 80-talet

Nostalgitrenden håller i sig när Nintendo återupplivar Game & Watch, företagets första handhållna spelkonsol från tidigt 80-tal.

10 september 2020

Kanske har du en liggande i någon byrålåda. Kanske du minns du hur kul de nya spelen var när du försökte styra figuren på skärmen för att rädda bollar, pannkakor eller vad det nu var från att ramla ner på golvet.

Det handlar förstås om de första handhållna elektroniska spelen som Nintendo lanserade i april 1980. De små spelen var små nog för att få plats i fickan och det var så batterisnåla att det gick att spela i evigheter.

Game & Watch var det officiella namnet på de här konsolerna och med tiden kom det drösvis med varianter och kopior. Namnet kommer sig av att de från början faktiskt innehöll en väckarklocka.

> Mer att läsa: Super Mario intar Android

Gammalt utseende, modernt innehåll

Eftersom det nästa år är 35 år sedan Nintendos mest kända figur, Mario, dök upp första gången i arkadspelet Donkey Kong, firar de med en ny version av Game & Watch.

Den nya utgåvan Game & Watch må se ut som de klassiska spelkonsolerna från 80-talet, men innehållet är helt nytt. Konsolen har en färgskärm och innehåller tre spel: Super Marios Bros, Super Mario Bros 2 och en specialversion av de spelet som fanns på den första Game & Watch-konsolen – Ball.

> Mer att läsa: Nintendo släpper minikonsol

Den lilla spelkonsolen väger 68 gram och den har en batteritid på åtta timmar. Batteriet laddas via usb-c. Nya Game & Watch släpps den 13 november och kostar runt 700 kronor.

> Mer att läsa: Nintendos nya spelkonsol

Videon nedan visar nya Game & Watch

Kanske är du intresserad av...