TikTok-appen på mobiltelefon
TikTok

Den populära appen TikTok har fått e hel del kritik för sitt sätt att hantera information.

© Shutterstock

TikTok: Vad det är, och varför alla pratar om det

Det har pratats om appen TikTok under större delen av 2020, men vad är det för app som Donald Trump vill förbjuda och svenska barn och ungdomar älskar?

Du har säkert stött på ordet TikTok de senaste månaderna.

Barn och ungdomar älskar att använda TikTok, president Trump vill förbjuda eller låta ett amerikanskt företag köpa TikTok, och säkerhetsföretag som är experter på sekretess och personlig integritet är inte heller speciellt begeistrade över TikTok.

Men vad är TikTok egentligen, och varför pratas det så mycket om appen hela tiden?

Det ska vi försöka svara på, men vi kan inte garantera att du ändå kommer att förstå varför ungdomarna älskar den så mycket.

Tik Tok-dans
Tik Tok

Om du ser människor som börjar dansa när de tittar in i mobiltelefonen gör de förmodligen en video för TikTok. En av de populäraste företeelserna är att skapa sin egen version av andras danser.

Vad är Tik Tok?

TikTok är en app som fungerar som ett socialt nätverk och som miljontals människor - framför allt barn och ungdomar - världen över använder.

TikTok, som tidigare hette Musical.ly, är en form av blandning mellan Snapchat, YouTube och Instagram, där användarna spelar in korta videosekvenser och delar dem.

Videorna har ofta musik och pålagd grafik, och de delas och kopieras flitigt. Det är nämligen en stor del av TikTok att man kopierar andras videoklipp och skapar egna - vanligtvis danser, små sketcher och så kallade pranks där man lurar varandra. 

TikTok är designat så att videoklipp väldigt snabbt ska kunna bli virala och sprida sig som ringar på vattnet. På så sätt kan användare nå ut till otroligt många människor med sina budskap eller klämmiga danser.

Det låter ju oskyldigt och kul, men medaljens baksida är att datasäkerheten är bristfällig.

LÄS OCKSÅ: Spenderar du för mycket tid med mobilen?

I den här videon kan du se några exempel på vad TikTok handlar om. Glöm inte att ha ljudet påslaget, för i många videoklipp är ljudet viktigt.

Aggressivt informationssamlande

Precis som alla andra sociala medier samlar TikTok in information om dig som användare, men det finns indikationer på att TikTok är extremt aggressivt i sitt informationssamlande.

TikTok ägs av det kinesiska företaget ByteDance och ägarna har många gånger kritiserats av säkerhetsexperter som är oroliga för appens datasäkerhet. Kritikerna har granskat appen programkod, och enligt dem samlar TikTok in mer information än vad man skulle kunna tro.

Enligt dem har TikTok tillgång till precis all information som finns på hela telefonen, men de kinesiska ägarna förnekar att så är fallet. Det påstås även att informationen i hemlighet skickas vidare till kinesiska staten, men ägarna förnekar även detta.

LÄS OCKSÅ: Undvik att andra tjuvtittar i din nätverkskamera

Trump vill förbjuda TikTok

I USA är TikTok extremt populärt och uppemot 80 miljoner amerikaner använder appen.

USA:s president Donald Trump har kommit med väldigt kritiska uttalanden om den populära appen som både republikaner och demokrater fruktar används av Kina för att övervaka den amerikanska befolkningen.

Trump vill totalförbjuda appen om inte det kinesiska företaget säljer den till USA. Microsoft har nämligen meddelat att de förhandlar med de kinesiska ägarna om ett möjligt köp, och det stöds av president Trump.

Det är inte bara amerikanska myndigheter som är kritiska mot TikTok. En rad länder inklusive Sverige, Danmark, Australien och Storbritannien har också föreslagit eventuella åtgärder mot appen. 

LÄS OCKSÅ: Radera dessa appar på din telefon

Kanske är du intresserad av...