incognito Google Maps
Incognito

Snart kan du dölja vad du gör på Google Maps.

Snart kan du bli anonym på Google Maps

Med en smartmobil i fickan lagras varje steg du tar av telefonens gps. Snart kan du välja ett anonymt läge i Google Maps så att det inte lagras var du är.

I George Orwells berömda roman 1984 skildras en fasansfull framtid där alla invånare är konstant övervakade av staten. 

Nu är det 2019 och den typen av bevakning har näst intill blivit verklighet, men inte av staten utan av privata företag med ekonomiska intressen som Google och Facebook. 

> Läs också: Facebook övervakar dig via mobilen

Du är ständigt övervakad

De flesta av oss bär frivilligt omkring på en övervakningsenhet, en modern smartmobil, som loggar våra aktiviteter och varje meter vi rör på oss.

Det skrivs mer i tidningar och på internet om individens privatliv och hur det ska skyddas än någonsin tidigare.

Det var diskussioner som dessa som fick Google att 2008 introducera den så kallade Inkognito-funktionen i webbläsaren Chrome.

> Läs också: Så surfar du privat på internet

Stäng av spårningen i Google Maps

Nu är Google färdiga med samma funktion i deras omåttligt populära karttjänst Google Maps. Med en uppdatering av tjänsten som släpps till Android-telefoner senare i oktober introduceras möjligheten att aktivera inkognito-funktionen från menyn till vänster i appen.

Med funktionen aktiverad sparas inte längre information om hur du har rört dig i Google Maps-historiken, och personer som du har delat din position med kan inte se var du är så länge funktionen är aktiverad. Med andra ord kan du besöka läkaren utan att folk i in omgivning börjar bekymra sig för din hälsa.

Din färd blir inte helt osynlig

Den nya funktionen är dock inte något användbart redskap för kriminella som vill försvåra polisens arbete. 

Med inkognito döljs det du gör för Googles tjänster, men telefonoperatören har fortfarande lika mycket information som tidigare, och polisen kan gå till operatören för att få information om en användares förehavanden vid en speciell tidpunkt.

Här kan du se hur den nya funktionen fungerar:

Google maps inkognito

Med uppdateringen av Google Maps går det att aktivera inkognito-läget för att hålla din framfart dold för Google och många andra.

Kanske är du intresserad av...