Appen Cardiogram för Apple Watch kan avslöja diabetes

Smartklockor kan enligt en ny studie avslöja diabetes.

Smartklockor kan avslöja diabetes och högt blodtryck

Har du diabetes kan en smartklocka som mäter pulsen snart vara till hjälp.

14 februari 2018 av Christian Slot

Om du är på väg att drabbas av diabetes behövs det inte längre blodsockermätning eller dyr utrustning.

Allt tyder på att en smartklocka eller ett hälsoarmband som till exempel Apple Watch, Android Watch eller Fitbit kan vara till hjälp.

Det visar en ny undersökning av företaget bakom Cardiogram och forskare vid University of California.

Träffsäkerhet på 85 procent

Forskarna har matat ett neuralt nätverk kallat DeepHeart med hälsodata, exempelvis hjärtrytmer och antalet tagna steg, från 14 011 försökspersoner.

Datorerna har jämfört informationen med data från diabetespatienter och det visar sig att det nya systemet i 85 procent av fallen kan avslöja diabetes eller förstadier till sjukdomen.

Hälsoarmband avslöjar mer

– Hjärtat är hopkopplat med bukspottskörteln via det autonoma nervsystemet. Vartefter människor utvecklar tidiga stadier av diabetes ändras mönstret i deras hjärtfrekvenser, säger Johnson Hsieh som är en av grundarna av Cardiogram.

Hsieh hävdar också att DeepHeart har potential att kunna avslöja högt blodtryck, sömnapné och hjärtflimmer. Han understryker dock att det ännu så länge bara rör sig om försöksresultat och alla som upplever diabetessymptom alltid måste kontakta sin husläkare.

DeepHeart beräknas bli inkorporerad i appen Cardiogram under 2018.

Forskare vid Stanford University har sedan tidigare gjort undersökningar som visar att smartklockor och hälsoarmband kan förutsäga sjukdomar. Läs mer.

Kanske är du intresserad av...