Dags för te med honung? Din smartklocka vet när du börjar bli sjuk. 

© Shutterstock

Smarta accessoarer förutspår sjukdomar

Smartklockor och hälsoarmband kan upptäcka de första tecknen på att du håller på att bli sjuk.

19 januari 2017 av Mathias Alsted Lund Flinck

Armbandsklockan vibrerar till. Det har inte kommit ett sms, i stället visar den ett kort meddelande om att du håller på att bli sjuk.

Det låter kanske som en utopi att en klocka skulle kunna veta om du är sjuk eller inte, men det är inte så orealistisk som det låter. 

I en undersökning från Stanford University har 43 försökspersoner burit klockorna Basis B1 och Basis Peak i ett år för att registrera puls, hudtemperatur och sömnmönster.

Onormal puls är ett tecken på sjukdom

Under försöken blev det tydligt att hudtemperaturen och pulsen var onormalt höga under en period innan försökspersonerna blev förkylda eller insjuknade i influensa.

Allt detta kan smartklockorna redan registrera och med hjälp av ett särskilt program kan de även förutspå sjukdomssymptom baserat på mätresultaten.

Forskarna påpekar dock att smartklockornas mätresultat är tämligen inexakta jämfört med professionella mätinstrument. Det finns alltså en risk för falsklarm och dessutom berättar inte klockorna hur den stundande sjukdomen bäst ska behandlas. Kanske är du intresserad av...