Xiaomi släpper trådlös laddning på distans.

Batteriladdning på distans är nu verklighet.

© Xiaomi

Trådlös laddning på håll

Snart behövs inte strömkabeln heller och vi går äntligen mot det trådlösa samhället på allvar. Xiaomi tar i alla fall ett steg i den riktningen med sin nya trådlösa distansladdare.

Många nya bärbara produkter, till exempel mobiltelefoner, har stöd för trådlös laddning. Det är visserligen bekvämt att slippa den eviga laddkabeln, men telefonen måste trots allt läggas på den trådlösa laddare.

Det är fortfarande ganska långt från äkta trådlös laddning, det vill säga laddning som fungerar likadant som trådlösa nätverk – alltså överallt inom täckningsområdet.

Nu säger sig dock kinesiska Xiaomi ha en lösning på det. De har nämligen tagit fram ny teknik som medger laddning på flera meters håll.

Det skulle kunna innebära trådlösa produkter på allvar. Det behövs inte längre några eluttag, allt kan placeras och användas var som helst. Tanken svindlar.

> Mer att läsa: Så funkar trådlös laddning

Trådlös laddning på avstånd

Den nya tekniken från Xiaomi kallas för Mi Air Charge. Den medger en maximal laddningseffekt på fem watt på ett par meters håll.

I laddaren sitter det 144 antenner som sänder vågor av energi som fångas upp av 14 antenner i mobiltelefonen. Där omsätts vågorna till elektrisk energi.

Enligt Xiaomi kan många enheter laddas samtidigt på detta sätt. Det enda som krävs är att enheterna befinner sig inom laddarens räckvidd, som är två meter.

> Mer att läsa: UV-ljus dödar bakterier och virus

Xiaomi släpper trådlös laddning på distans.

Det räcker att befinna sig in om ett par meters håll från laddaren för att telefonen ska laddas upp trådlöst.

© Xiaomi

Xiaomi visar upp laddaren

Xiaomi har inte meddelat något lanseringsdatum men laddaren finns och visas upp i videoklippet nedan.

Kanske är du intresserad av...