Detta är Googles nya smartklocka Google Pixel Watch
Google Pixel Watch:

Vi känner ännu inte till priset på Googles nya Pixel Watch, men det blir garanterat inte lågt. 

© Google

Google Pixel Watch ska konkurrera med Apple Watch

Google är för första gången redo med en smartklocka. Men har sökjätten lyckats skapa en produkt som kan konkurrera med Apple, Samsung och alla andra? På en punkt har Google en stor fördel.

19 maj 2022 av Niklas Ernst

Vi vrider tillbaka klockan till november 2019, då Google presenterade en ganska speciell nyhet.

Sökjätten skulle köpa företaget Fitbit. Ett företag som sedan 2007 har arbetat med så kallade wearables, som Fitbit Charge och Fitbit Versa. 

LÄS ÄVEN: Nu är den här: Så är nya Android

Det är med andra ord teknik som du kan bära på kroppen: smarta klockor och intelligenta armband som håller koll på din träning, rörelse, sömn, aktivitetsnivå, sjukdomstecken och allt möjligt annat.


År 2021 blev affären officiellt godkänd och för 2,1 miljarder dollar, eller drygt 20 miljarder kronor, kunde Google ta över Fitbit.

Vi vrider fram klockan till 2022 och Googles årliga utvecklarkonferens, Google I/O, där företaget varje år visar upp de senaste tekniska och programvarurelaterade landvinningarna. 

Här visar Google sina nya mobiler och det senaste med Android, men i år fanns det en extra nyhet på agendan.

LÄS ÄVEN: Vad är en smartklocka? Och vad kan du använda den till?

Pixel Watch är Googles första smarta klocka

För första gången visade Google nämligen upp resultatet av köpet av Fitbit i form av Googles första smarta klocka.

LÄS ÄVEN: Få gott om plats på din Android-mobil

Och det har varit en spännande väntan.

För ett par år sedan skapade Google plattformen WearOS, ett operativsystem för just smarta klockor och wearables, och en klar konkurrent till Apples watchOS som är operativsystemet i Apples klocka Apple Watch.

Hittills har dock bara andra tillverkare, till exempel Samsung, skapat klockor som använder WearOS. Fram tills nu, då Google alltså är redo med Google Pixel Watch.

Här visas Googles nya intelligenta klocka, Google Pixel Watch
Google Pixel Watch:

Armbandet på Googles klocka kan bytas ut så att det passar dig perfekt. Till skillnad från Apples klocka är Googles Pixel Watch rund, precis som de flesta ”vanliga” klockor. 

© Google

Vad är Google Pixel Watch?

Vid en första anblick ser Google Pixel Watch ut som en vanlig klocka. Den är rund, tillverkad av glas och stål och sitter i en rem runt handleden.

LÄS ÄVEN: Så gör du din Android-mobil säker

Istället för att visa tiden med vanliga visare är dock urtavlan en skärm som kan visa mejl, telefonsamtal, hur långt du har gått, väganvisningar från Google Maps, puls och en mängd annan information som du själv bestämmer med hjälp av mobilen. 

Klockan blir alltså en förlängning av mobilten och gör att du kan lämna telefonen i fickan och istället ta en snabb titt på handleden för att se om något har hänt.

LÄS ÄVEN: Android-mobiler får snart ett stort problem

Det går även att använda klockan för att betala vid kortterminaler i mataffären, och få den inbyggda Google Assistent att berätta hur vädret blir eller ställa in en timer på 7 minuter när du kokar ägg.

Varför ska jag välja Googles klocka?

Därmed påminner Googles nya klocka alltså väldigt mycket om en annan klocka på marknaden: Apple Watch.

LÄS TESTET I TESTZONEN: Apple Watch Series 7

Apple Watch har dock den stora nackdelen att den bara fungerar optimalt om den är ansluten till en iPhone.

Google hoppas alltså att Google Pixel-klockan kommer att tilltala dem som har en Android-mobil i fickan och därmed redan är engagerade i Googles ekosystem och Googles onlineverktyg.

Dessutom satsar Google på att fitnessfunktionerna från Fitbit, som är djupt integrerade i Google Pixel Watch, blir ett säljargument för alla som bryr sig om träning och vill mäta sina aktiviteter och liv.

Här visas Fitbit Charge smartklocka
Fitbit Charge:

Här syns armbandet Fitbit Charge som Fitbit har skapat. Det kan mäta din puls, sömn och många andra aktiviteter och faktorer. Det är tekniken bakom Fitbit som Google i och med sitt köp kommer att använda i den nya Pixel-klockan. 

© Fitbit

Kommer Google Pixel Watch till Sverige?

Det finns dock fortfarande mycket vi inte vet om Googles klocka. 

Det är till exempel ännu oklart vad den kommer att kosta. Här hemma har vi hittills inte heller kunnat köpa Googles Pixel-serie av mobiler, så vi vet inte heller om det blir möjligt att köpa Googles klocka på våra breddgrader.

Det är också osäkert vilken krets som blir hjärnan i klockan och vilka färger den kommer i. 

Vi kommer dock att veta mycket mer när klockan kommer ut på marknaden någon gång i höst. 

LÄS ÄVEN: 151 farliga appar i Android: Radera dem direkt

Kanske är du intresserad av...