Artificiell intelligens kan översätta dina texter.
Artificiell intelligens

Det dyker hela tiden upp nya verktyg som utnyttjar artificiell intelligens. I det nya numret av PC-tidningen har vi samlat fem av de bästa. 

© Shutterstock

Översätt dina texter med artificiell intelligens

Visste du att du kan använda artificiell intelligens för många olika ändamål, som att färglägga bilder eller översätta texter. Ta reda på hur.

11 september 2023 av Niklas Ernst

På nätet stöter vi ofta på språk som vi inte förstår, oavsett om det handlar om en programguide, en tidningsartikel eller ett svar i ett onlineforum.

Det finns dock verktyg som kan översätta texten åt dig så att du enkelt kan ta reda på vad det står. Självklart kan de också översätta din svenska text till allt från tyska till indonesiska.

Ett exempel på detta är verktyget DeepL, som använder artificiell intelligens för att förstå sammanhang och nyanser i språket, vilket resulterar i en mycket exakt och mänsklig översättning.

Vi har alla upplevt att datorgenererade översättningar kan vara klumpiga och rent komiska, men vår erfarenhet här på redaktionen är att DeepL producerar rimliga översättningar som ligger ganska nära vad vi själva skulle ha skrivit.

LÄS ÄVEN: DALL-E 2: Hur man skapar bilder från text med artificiell intelligens

AI-verktygen blir hela tiden bättre

Enligt personerna bakom DeepL beror de mer "mänskliga" översättningarna på att verktyget kontinuerligt tränas med stora mängder textdata för att förstå hur människor talar, skriver och kommunicerar med varandra.

LÄS ÄVEN: ChatGPT: Prova chatboten som alla pratar om

Verktyget har också den smarta funktionen att det kan översätta hela dokument. Det är användbart om du till exempel har en guide i ett Word-dokument på din dator som du skulle vilja få översatt.

Du kan även få dina texter upplästa så att du kan lära dig uttalet av ord på främmande språk.

Dessutom finns verktyget som app på både Android och iPhone, så du kan alltid översätta när du är på språng.

LÄS ÄVEN: Vad är Google Translate?

Prova dessa fem nya verktyg

I det nya numret av PC-tidningen nummer 15/2023 tar vi en närmare titt på fenomenet artificiell intelligens.

Här kan du läsa mer om vad artificiell intelligens är och hur det historiskt har påverkat den tekniska utvecklingen och våra liv.

Men du kan också läsa om 5 konkreta verktyg som använder artificiell intelligens för att lösa olika uppgifter, som att översätta texter, färglägga bilder och skapa musik.

Läs artikeln i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...