Nu är vi inte ensamma i curlinghallen längre. Curly är nämligen här.

AI på isen

Artificiell intelligens kan användas till mycket – till exempel för att spela curling. Roboten Curly har studerat en rad curlingsmatcher och lärt sig att placera stenarna exakt rätt.

2017 skakades schackvärlden om när datorprogrammet AlphaZero slog den hittills bästa schackroboten.

Det räckte med några få timmars träning för att AlphaZero med hjälp av artificiell intelligens skulle bli bäst. Senare kom systerprogrammet AlphaGo Zero, som utan vidare slog vanliga datorer i det uråldriga brädspelet Go.

I både schack och go har människan för länge sedan ge upp kampen mot såväl maskiner som använder rå beräkningskraft för att vinna, som övermänskliga datorer som använder artificiell intelligens och självinlärning.

Fram till nu har människan dock varit bäst i alla fysiska grenar, men nu utmanas vi även där.

> Mer att läsa: Japan bygger världens snabbaste superdator

Artificiell intelligens på isen

Nu intar artificiell intelligens curlinghallarna och de rådande mästarna har inte en chans.

Det är forskare vid University of Korea och Tächnische Universität Berlin som står bakom Curly.

Med lite god vilja kan curling ses som schack på is, så det är kanske inte så konstigt att AI passar fint även i detta sammanhang. Men det går inte komma ifrån att curling även i högsta grad är en fysisk sport.

> Mer att läsa: Deepfakes: Levande ansikten som imponerar och skrämmer


Här är curlingroboten Curly

Den fysiska aspekten av curling har forskarna löst. Roboten Curly är unik i sitt slag.

Den ena av två robotar skickar iväg stenen över isen, medan den andra analyserar hur stenarna är placerade i boet. Analysen styr sedan hur stenarna skjuts iväg.

Curly har lärt sig spela curling genom att observera riktiga curlingmatcher. Videon nedan visar hur Curly fungerar.

Som synes har Curly inga större problem att placera stenarna perfekt. I det här testet vann Curly tre av fyra matcher mot det sydkoreanska curlinglaget.

Enligt forskarna är det stora genombrottet med Curly att den kan kombinera AI och avancerade beräkningar med en fysisk miljö.

Forskarna menar att detta visar att det finns gott hopp om att använda AI i komplicerad situationer och i sammanhang som hittills har varit otänkbara.

Kanske är du intresserad av...