Erbjudanden på Black Friday
Black Friday

Black Friday kan innebära stora besparingar, men det ser inte ut att bli så i år.

© Shutterstock

Handla julklapparna före Black Friday i år

Butikerna har svårt att hinna få varor levererade i kölvattnet av coronakrisen. Därför ska du inte förvänta dig att hitta de stora besparingarna på årets största shoppingdag, Black Friday.

10 november 2021 av Redaktionen

Den stora amerikanska shoppingdagen Black Friday har med tiden blivit en tradition även på våra breddgrader.

Tidigare har det varit ett bra tillfälle att försäkra sig om billiga julklappar redan i slutet av november.

I år kan det däremot visa sig vara en dålig idé att vänta för länge med att köpa julklapparna, särskilt om du är på jakt efter ny elektronik.

> Läs allt om Black Friday här

Det saknas varor på hyllorna

Problemet är de leveranssvårigheter som många branscher kämpar med i kölvattnet av nedstängningarna i många länder i samband med covid-19-pandemin.

Redan i februari förra året skrev vi om hur corona kunde göra varor dyrare och sommaren 2020 att Elgiganten saknade datorer inför skolstarten.

Och även om världen inte längre befinner sig i pausläge har nedstängningen fortfarande satt sin prägel på marknaden.

Det är framför allt bristen på elektroniska kretsar som har drabbat elektronikbranschen – och faktiskt även bilbranschen – hårt.

Trots att produktionen på många platser har kommit igång igen har den resulterat i flaskhalsar på grund av bristande kapacitet på containerfartyg och i världens stora hamnar.

På PC-tidningen har vi länge märkt av problemen. 

Expert: Färre erbjudanden på Black Friday

”Det har länge varit svårt att få in produkter för tester. Vi har till exempel haft problem med att låna de skrivare som vi gärna vill ha med på våra testsidor”, säger Morten Skeldal, testredaktör på PC-tidningen.

Bristen på elektronik kommer sannolikt att innebära att det blir svårt att hitta riktigt fantastiska erbjudanden på Black Friday.

”Vi räknar inte med att priserna kommer att falla särskilt mycket i samband med Black Friday, och fram till jul kan det mycket väl bli brist på flera elektroniska produkter. Jag har i alla fall tänkt köpa de hårda paketen tidigt i år”, säger Morten Skeldal.

> Läs även: Så undviker du att bli lurad på Black Friday

Kan jag köpa en Playstation 5?

Ett bra exempel på problemen med att leverera nya varor är Playstation 5.

Det är ett år sedan Sonys senaste spelkonsol lanserades, men de har fortfarande problem med att tillverka tillräckligt många exemplar och få ut dem i butikerna för att tillfredsställa efterfrågan.

Det har inneburit att priset på spelkonsolen har legat kvar på en hög nivå, och den har sålts till överpris på den amerikanska auktionssidan Ebay.

Om du besöker Elgigantens webbplats och söker på Playstation 5 står det bara att lanseringsdatumet är okänt, men det lanserades alltså 12 november 2020.

Två nya Playstation 5.
Playstation 5

Sonys Playstation 5 är en av de varor som har drabbats av de globala leveransproblemen.

© Sony

När är Black Friday 2021?

Black Friday infaller fredag 26 november 2021. Det är dagen efter den amerikanska helgdagen Thanksgiving. 

Den firar vi inte (ännu) i de nordiska länderna, men det hindrar inte vare sig butikerna eller konsumenterna när det handlar om Black Friday. 

Vissa butiker inleder till och med Black Friday flera veckor före rätt fredag.

De senaste åren har allt fler butiker även anammat den amerikanska shoppingdagen Cyber Monday. Den infaller måndagen efter Black Friday, det vill säga 29 november 2021, och här är det framför allt erbjudanden på nätet som är i fokus. 

> Läs mer om Cyber Monday här

Kanske är du intresserad av...