Med YouTube Premium kan du slippa reklam
Reklam på YouTube:

I framtiden kan ditt enda alterantiv vara att betala för YouTube Premium om du vill titta på YouTube-videor utan reklam.

© Shutterstock

YouTube kommer att tvinga dig att se reklam

Hittills har det gått att undvika reklamen på YouTube med annonsblockerare och särskilda webbläsare. Det kommer inte att fungera i framtiden. YouTube kommer nämligen att tvinga dig att se reklam - såvida du inte betalar.

Ända sedan 2005 har du på webbplatsen YouTube kunnat titta på allt från djupgående filmanalyser och dokumentärfilmer till fåniga videor av människor och djur som misslyckas på komiska sätt.

Tyvärr väntar en obehaglig överraskning för alla användare av videoplattformen.

YouTube håller nämligen på att testa en funktion som nekar tillgång till videorna om du använder ett webbläsartillägg som blockerar reklam - en så kallad annonsblockerare.

Du kommer med andra ord snart att tvingas se reklam om du vill titta på videor på YouTube, såvida du inte betalar för deras Premium-lösning.

LÄS ÄVEN: Den här typen av reklam tas bort av YouTube

YouTube låser filmerna

Det var Reddit-användaren Sazk100 som i förra veckan upptäckte att YouTube försöker blockera åtkomsten till videor om du använder tillägg som blockerar reklam i webbläsaren.

Senare bekräftade YouTube planerna på att tvinga på oss mer reklam i publikationen Bleeping Computer.

Funktionen, som redan finns på många andra webbplatser, låser helt enkelt innehållet, och du möts istället av en ruta som ber dig att tillåta reklam på sidan.

För att se videorna måste du alltså stänga av webbläsartillägg som Adblock eller uBlock Origin på YouTube och istället leva med de ofta både många och långa annonserna som spelas upp före, under och efter filmerna.

LÄS ÄVEN: Nu får du mer reklam i Windows

Så slipper du reklam på YouTube

Tills vidare kan du fortfarande slippa reklam på YouTube med en annonsblockerare som Adblock eller uBlock Origin Chrome eller Edge, eller genom att till exempel använda webbläsaren Opera GX eller Brave som har inbyggda annonsblockerare.

Eftersom funktionen ännu inte är färdigtestad vet vi inte med säkerhet om vissa webbläsartillägg eller webbläsare med inbyggda annonsblockerare kommer att kunna kringgå YouTubes blockering när den införs.

Om så inte är fallet kan du behöva dra fram plånboken om du vill titta på YouTube-videor utan avbrott. 

Den nya funktionen är nämligen en direkt uppmaning till dig från YouTube om att skaffa ett YouTube Premium-abonnemang.

Med ett sådant abonnemang slipper du nämligen redan nu reklam på YouTube, utan tillägg eller speciella webbläsare. I skrivande stund kan du nöja dig med ett Premium Lite-abonnemang för att undvika reklam och det kostar 69 kronor per månad för ett användarkonto.

LÄS ÄVEN: Vad är YouTube Premium?

Kanske är du intresserad av...