YouTube avskaffar utskällda reklamformat
YouTube:

Nu avskaffar YouTube den reklam som lägger sig som en banner över videon du tittar på.

© Shutterstock

YouTube avskaffar utskällda reklamformat

Den populära videotjänsten YouTube, som ägs av samma företag som Google, kommer nu att sluta lägga reklam över videor som spelas upp.

17 mars 2023 av Redaktionen

YouTube har bestämt sig för att dra ner på antalet annonser, vilket innebär att du slipper irriterande bannerreklam som lägger sig ovanpå den video du just nu tittar på.

Syftet är att förbättra användarupplevelsen och fokusera på andra reklamformat som är mer lönsamma.

Det är ett av de äldsta – och mest irriterande – reklamformaten som YouTube nu säger farväl till. 

Om du bara använder YouTube på mobilen får du inte den typen av reklam, eftersom den är förbehållen datorversionen av YouTube.

Oavsett vilken version du använder slipper du dock fortfarande inte videoreklamen, som både kan starta och avbryta din video medan du tittar. Förutsatt att du inte betalar för Premium-versionen av YouTube alltså, där du slipper reklam.

Läs även: YouTube Premium: Vad är det? Och varför kostar det pengar?

Reklamfältet försvinner i april

Reklamfältet är planerat att försvinna den 6 april 2023.

YouTube skriver själva i ett blogginlägg att reklamen störde upplevelsen för tittarna. Det kommer dock fortfarande att finnas bannerreklam bland de rekommenderade filmerna i samband med den video du tittar på.

YouTube förväntar sig inte att avlägsnandet av bannerreklamen kommer att betyda speciellt mycket för alla som använder tjänsten.

Formatet visades inte på mobila enheter där YouTube får den största delen av trafiken, och många använder idag annonsblockerare för att blockera just detta format.

Intäkterna från den här typen av reklambanner utgör därför bara en liten del av de totala reklamintäkterna för YouTube-videor. Ofta betalade innehållsleverantörerna dessutom bara om tittaren faktiskt klickade på dem, vilket inte hände speciellt ofta. 

En grupp som bland annat består av Google, Facebook och Microsoft har i flera år arbetat med att minska de mest irriterande annonsformaten på nätet. Läs mer här.

Kanske är du intresserad av...