Reklamen försvinner från YouTube.
Irriterad på reklamen på internet? Grattis!

Nu försvinner reklamen i videor på internet

Ett nytt avtal mellan Google, Facebook och Microsoft innebär att reklamen försvinner från videoklipp på internet.

Reklam och annonser är det pris vi får betala för det mesta av det gratisinnehåll som finns på internet. Tyvärr kan reklamen i vissa fall vara så störande och lång att man hellre ger upp än att se videon eller läsa artikeln.

Det problemet är dock snart ur världen.

Ett nytt konsortium kallat Coalition for Better Ads har funderat på detta. Storföretag som bland andra Facebook, Google och Microsoft har nämligen tagit reda på vilka annonser som irriterar folk allra mest. Och nu tänker de göra någonting åt det.

Reklamen dras ner

Inte speciellt överraskande är det särskilt reklam som användaren tvingas se före exempelvis ett videoklipp, som allra mest irriterande.

Den typen av annonser är vanliga på YouTube och Facebook, men eftersom båda dessa tjänster ägs av företag inom konsortiet kommer det alltså att ske förändringar när vi tittar på videoklipp på dessa båda tjänster.

Om detta kan vi läsa i den officiella Chromiumbloggen från Google.

(Artikeln fortsätter under bilden)

Irriterande reklam.

Alliancen Coalition for Better Ads illustrerar den mest irriterande reklamen på det här sättet. Det som stör flest är den påtvingade reklam som visas före ett videoklipp.

3 reklamformat irriterar mest


Från den 5 augusti slutar webbläsaren Chrome att visa den mest påträngande reklamen.

Företagen i konsortiet har kommit fram till att fenomenet är som mest störande vid videor som är kortare än åtta minuter och att det är tre annonsformat som förargar användarna allra mest:

  1. Reklam som visas mitt i en video.
  2. Lång reklam som visas innan en video och som inte kan avbrytas förrän efter fem sekunder
  3. Reklam som visas ovanpå videobilden.

Reglerna får effekt i alla Googles tjänster och på Facebook.

Läs mer på Chromiumbloggen.

Coalition for Better Ads har tidigare slagit ner på webbsidor som använder stora annonsformat och poppuppreklam. Konsekvensen av att bryta mot konsortiets regler är att webbsidorna nedprioriteras i Googles söktjänst.

> Läs mer om de förbjudna reklamformaten.

Kanske är du intresserad av...