Google har länge haft som mål att förbättra upplevelsen av internet. Nu är det dags för ytterligare ett steg i den riktningen.
Google bygger nu in en reklamblockerare, en så kallad ad blocker, i sin webbläsare Chrome. Den ska stoppa annonser, poppuppreklam och autospelande videoklipp som inte följer vissa kvalitetskrav.
Med uppdateringen av Chrome är det meningen att vi ska få se färre fulannonser som tränger sig på när vi surfar med datorn eller mobilen.
Samarbete mot fulreklam
Tillsammans med andra internetföretag som Facebook och Microsoft, är Google medlem av gruppen The Coalition for Better Ads som har undersökt vilken typ av internetannonsering som stör folk allra mest.
De har tagit fram en lista med tolv typer av beteenden som annonsörer bör undvika. Nu stoppar Google helt enkelt den typen av annonser.
Bland de tolv typer av annonstyper som pekas ut hör blinkande animerad reklam, som spelas upp automatiskt med ljud och som fyller hela skärmen, och som man måste ta sig igenom för att få se webbsidans innehåll.

Det är den här typen av reklam som enligt The Coalition for Better Ads stör användarna mest.
Webbsidor måste följa regler
I ett blogginlägg har Google förklarat att de kommer att analysera hur enskilda webbsidor lever upp till kraven. Webbsidorna får sedan en märkning som visar hur väl de följer reglerna: Passing (godkänd), Warning (varning) eller Failing (underkänd).
Webbsidor som inte får godkänt kommer att få en varning och har därefter 30 dagar på sig att ändra annonsformaten.
Om det inte gör det kommer Chrome att blockera alla annonser från den webbsidan, godkända som ej godkända.
Så här blir det för dig
Öppnas en webbsida som Chrome blockerar alla annonser på visas det ett meddelande om det och det går att aktivera annonserna igen. Internet blir alltså inte helt reklamfritt, men mängden påträngande reklam, eller fulreklam om man så vill, kommer att minska.
Google vill förbättra upplevelsen av internet, men de är samtidigt beroende av annonsintäkter. Eftersom Google står för mer än 50 procent av all söktrafik på internet har stor makt. Google försäkrar dock att det varken nu eller i framtiden kommer att gå att köpa sig förbi det nya blockeringssystemet.