Edge breder ut sig

Webbläsaren Edge tar upp allt mer utrymme på Windows-datorer, och nu har Microsoft en ny idé för att marknadsföra webbläsaren.

Microsoft placerar nytt sökfält mitt på skärmen

Många användare har på senare tid upplevt ett "flytande" sökfält mitt på skrivbordet. Vi visar hur du blir av med Microsofts senaste påfund.

Kanske har du redan råkar ut för det, kanske kommer du att drabbas av det.

Microsoft har i alla fall tagit ett överraskande nytt steg i kampen mot Googles sökmotor och den populära webbläsaren Chrome: Ett sökfält mitt på skrivbordet i Windows!

Vad är det för sökfält i Windows?

De första rapporterna om det nya fenomenet kom redan i april och maj i år, då vissa användare plötsligt fick en ny sökruta i mitten av skärmen. När man skrev in sitt sökord följt av Retur kom man till en lista med sökresultat i Edge. Med andra ord var sökrutan en ny "ingång" till webbläsaren Edge, så att du inte behöver öppna webbläsaren varje gång du vill söka efter något på webben.

En bra funktion i teorin, men långt ifrån något som alla behöver. Särskilt inte om du, i likhet med en majoriteten av världens datoranvändare, föredrar webbläsaren Chrome och Googles sökningar framför Microsofts motsvarigheter.

Ett extra sökfält

Sökfältet i Windows, som fler och fler människor stöter på nuförtiden, har ingenting att göra med det vanliga sökfältet som finns i aktivitetsfältet, som både kan användas för att söka på webben och på datorn.

Det helt nya sökfältet, som Microsoft kallar ett "sökfält", är istället placerat i mitten av skärmen och ovanför dina andra öppna fönster. Detta är ganska irriterande när du inte planerar att använda det.

Läs också: Nu tvingar Microsoft dig att använda Edge

Search bar edge

Så här ser det nya sökfältet ut på en Windows-dator.

Så stänger du av sökfältet i Windows

Även att både sökmotorn Bing och webbläsaren Edge har förbättrats mycket under de senaste åren, vilket vi skriver om i vår artikel Därför bör du överväga att använda Bing, kommer den typiska användaren förmodligen att vilja kasta ut det nya sökfältet. Som tur är kan du stänga av det med Edge.

Som du kan se på bilden här ovanför, ger sökföltet själv möjligheten att stänga av det med knappen Turn off search bar första gången det dyker upp på datorn, men du kan också stänga av den senare. Så här gör du:


 1. Klicka på de tre punkterna längst till höger i sökfältet i Edge.
 2. Ta bort markeringen vid Starta sökfältet automatiskt.
 3. Välj dessutom Stäng sökfältet.

Så får du tillbaka sökfältet igen

Faktum är att inte alla Windows-användare som automatiskt har fått ta del av Edges sökfält. För det första måste du ha Edge version 111 eller senare, och även då finns det en skillnad i när fältet rullas ut till Windows-användare. Om du inte redan har sett sökfältet men vill prova det, gör så här.

 1. Öppna Edge
 2. Klicka på de tre punkterna uppe till höger, och välj Fler verktyg
 3. Välj Starta sökfält.

Detta gör att du kan uppleva Microsofts sökfält som ett flytande objekt på skärmen ovanför alla andra öppna fönster.

Så tar du bort sökfältet helt

Även om du inaktiverar sökfältet enligt ovan riskerar du att det dyker upp igen efter en omstart av datorn. Detta kommer dock inte att hända om du använder den brutala metoden för att helt inaktivera fältet i systemregistret. Vi förklarar det här:

 1. Besök den här hemsidan
 2. Bläddra ner till avsnittet Disable_Microsoft_Edge_desktop_Search_Bar_for_all_users.reg
 3. Klicka på knappen Download
 4. En så kallad reg-fil hämtas till datorn
 5. Dubbelklicka på filen för att lägga till filens registerinformation till systemregistret. Du kan eventuellt behöva bekräfta att du vill göra det
 6. När du är färdig kan du radera reg-filen

Sedan du bör inte stöta på sökfältet igen... men jag undrar om Microsoft snart kommer att hitta på något annat istället?


Läs också: Så tar du kontroll över sidofältet i Edge

Kanske är du intresserad av...