Microsoft Edge

Kanske kommer Edge inte bara ta upp plats på hårddisken, utan även bli användbar. Snart kommer Microsofts webbläsare i en ny och förbättrad version.

© Shutterstock

Mer om nya Microsoft Edge

Redan i år kommer det en helt ny version av Microsofts webbläsare Edge, och nu har de första detaljerna om programmet dykt upp.

Microsofts webbläsaren Edge blev aldrig den folkliga favorit som Microsoft hade hoppats på när de lanserade Windows 10.

Den är till exempel underlägsen Google Chrome när det handlar om utbudet av tillägg som ger webbläsare nya smarta verktyg och praktiska funktioner.

Därför börjar Microsoft om från början och kommer senare i år att lansera en från grunden helt nyutvecklad version av Microsoft Edge som baseras på Chromium-motorn - samma motor som driver världens populäraste webbläsare – Google Chrome. 

> Mer att läsa: Vad är Chromium?

Så här blir nya Microsoft Edge

Nu kommer den första informationen om vad den nya versionen av Edge kommer att innehålla. Först dök det upp läckta bilder av webbläsaren och nu har internetpublikationen The Verge fått tillgång till programmet från anonyma källor hos Microsoft.

Edge kommer enligt The Verge att likna en blandning av Google Chrome och gamla Microsoft Edge. 

På ytan märks inga större skillnader mellan den gamla och den nya versionen av Edge: flikarna har samma form, teckensnitten ser likadana ut och inställningsmenyn har samma menypunkter som i dag.

> Läs mer om webbläsare här - bland annat om den extremt säkra webbläsaren DuckDuckGo som låter dig surfa på internet helt anonymt.

Nya Edge-inställningar liknar Chrome

Det ser däremot annorlunda ut i webbläsarens inställningar. Här ser det mer ut som hos Google Crome, inklusive tillgång till Chromes webbutik där det finns mängder av gratis tillägg för att exempelvis komma ihåg lösenord och blockera annonser.

Titta till exempel på det här tillägget som automatiskt accepterar cookiefiler när du surfar på internet.

Microsoft har ännu inte avslöjat mer exakt när vi kan förvänta oss att den nya versionen av Edge kommer att släppas. Det har ryktats om att den ska komma före årsskiftet - troligtvis i samband med någon av de två stora uppdateringarna av Windows 10 som släpps halvårsvis, den ena på våren och den andra på hösten. 

> Du kan se bilder av den nya webbläsaren här.

Kanske är du intresserad av...