En router levererar trådlöst nätverk till en kvinna med en dator och en mobil.
WiFi:

Din router fördelar data till nätverksanslutna apparater i ditt hem via WiFi.

© Shutterstock

Vad är WiFi? Och hur fungerar det?

WiFi är inte så okomplicerat som det borde vara. Här förklarar vi några av de viktigaste begreppen som du bör känna till.

Vad är WiFi?

WiFi är ett trådlöst nätverk som kan överföra internet trådlöst i ditt hem, så att du slipper dra en massa långa kablar. 

WiFi är en förkortning för ”Wireless Fidelity” som är inspirerat av ”Hi-Fi”, vilket används för att beskriva musikuppspelning med hög kvalitet.

Alternativet är kabelnätverk, som ibland även kallas Ethernet.

> I vår stora artikel "Få trådlöst internet i hela hemmet" får du de bästa tipsen och knepen på hur du skapar den bästa WiFi-anslutningen.

Vad är skillnaden mellan en router och ett modem?

Ett modem är en enhet som skapar en internetanslutning för att överföra data till och från din internetleverantör. Ett modem kan till exempel skicka data via en gammaldags telefonledning i koppar eller genom en modern fiberkabel.

En router däremot är en apparat som skapar en förbindelse mellan internet och dina trådlösa enheter. Routern skapar alltså ditt lokala nätverk (LAN) som dina enheter – till exempel din mobil, TV eller dator – kan komma åt.

Du behöver ett modem för att få in din internetleverantörs signal i hemmet, och en router för att skapa det trådlösa nätverk du kan ansluta dina enheter till. Idag får du vanligtvis en router från din internetleverantör som kan båda delarna.

Vad är fibernät?

Fibernät ger blixtsnabb tillgång till internet genom en fiberoptisk kabel som består av en samling optiska fibrer. Det är glas, tjockt som ett mänskligt hårstrå, där data kan skickas med ljusets hastighet.

Fibernät ger en snabb och stabil internetanslutning, men alla har inte tillgång till fibernät. Det krävs nämligen att man drar en kabel till adressen och att man sätter upp ett fibermodem. 

Vad är skillnaden mellan WiFi och internet?

Internet och WiFi är inte samma sak.

Internet är ett globalt nätverk av datorer, och din router ser till att elektroniska apparater kan komma åt internet via ditt modem.

Därefter fördelar routern datatrafiken i ditt lokala nätverk så att alla mobiler, surfplattor, datorer och allt annat med nätverksåtkomst kan kopplas upp mot nätet.

En WiFi-logotyp
WiFi hotspot:

Titta efter WiFi-logotypen om du behöver komma åt nätet via en hotspot på exempelvis ett kafé.

© Shutterstock

Hur får jag snabbt WiFi?

Internet via kabel ger dig den snabbaste och mest stabila internetanslutningen.

Även om du har en blixtsnabb internetuppkoppling till ditt hem, kan du uppleva att din trådlösa WiFi-anslutning känns långsam. Det kan bero på många olika saker, men det finns ofta en enkel lösning som kan snabba upp din anslutning.  

Se till att routern är placerad centralt i hemmet och att den inte står nära andra elektroniska apparater som kan störa signalen. Tjocka väggar och murar kan också blockera signalen och få förbindelsen kan försvinna. 

Kontrollera om du använder routerns snabba 5,0 GHz-frekvens. Det ger en snabbare uppkoppling än 2,4 GHz. 

> Läs även: 2,4 GHz eller 5 GHz: Är du på det snabba frekvensbandet?

Det snabbaste och mest stabila trådlösa nätverket får du med ett Mesh-nätverk.

Om du upplever ”hål” i nätverkstäckningen är en billig WiFi-repeater (eller WiFi-extender) en bra lösning. Det är en enhet som kan förlänga routerns räckvidd till exempelvis rum som ligger långt ifrån den plats där routern är placerad. 

> Läs även: Få bättre nätverk med en WiFi-extender

Vilken WiFi-standard är snabbast?

Det finns många olika standarder för trådlöst nätverk eller WiFi.

De senaste och snabbaste heter WiFi 6 och WiFi 6E. Nästa generations WiFi är redan på väg under namnet WiFi 7.

Tidigare var namnen på de olika WiFi-standarderna svårare att tolka. WiFi 6 heter till exempel också IEEE 802.11ax.

> Läs mer om WiFi 6E här och om WiFi 7 här

Vad betyder dual band?

Om din router har dual band betyder det att den kan sända data trådlöst på två frekvensband. Det är det vanligaste idag.

Det första frekvensbandet på 2,4 GHz har lång räckvidd men förhållandevis låg hastighet, medan det andra frekvensbandet på 5 GHz har högre hastighet med kortare räckvidd.

WiFi-standarden WiFi 6E har dessutom ett tredje frekvensband på 6 GHz.

> Läs även: Är 2,4 GHz eller 5 GHz bäst?

Vad är en hotspot?

En hotspot är en plats utanför ditt hem där du kan få tillgång till internet via WiFi.

Det kan till exempel vara på ett kafé eller bibliotek, där du kan få lösenordet till det trådlösa nätverket så att du kan ansluta din dator till nätet.

Du kan också själv skapa en hotspot med din mobil. Då delar mobilen sin internetuppkoppling med anslutna apparater i närheten via trådlöst nätverk. Du bestämmer själv lösenordet och namnet på din hotspot.

> Här kan du se hur du skapar en hotspot med mobilen.

Kanske är du intresserad av...