Wi-Fi-krets i dator
Wi-Fi:

Det är den lilla Wi-Fi-kretsen i datorn som styr vilka frekvenser du kan använda. Om datorn inte har inbyggd Wi-Fi 6E kan du köpa en nätverksadapter.

Nu får ditt Wi-Fi tre frekvenser att skicka data på

Om de traditionella trådlösa nätverken på 2,4 och 5 GHz är instabila finns det nu en alternativ lösning: Med nya Wi-Fi 6E kan du surfa på nätet med 6 GHz.

12 november 2022 av Henning Dadkhah Rasmussen

För några år sedan godkände organisationen Wi-Fi Alliance den trådlösa standarden 802.11ax.

Den standarden ersatte 802.11ac och hastigheten ökades till maximalt 9 608 Mbit per sekund – tillräckligt för alla överföringar och trafik i ditt nätverk.

Under utvecklingens gång kom man också sig för att ändra de krångliga siffernamnen på trådlösa nätverk och i stället kalla 802.11ax för Wi-Fi 6, som är något enklare att komma ihåg.

> Läs även: Vad är Wi-Fi? Och hur fungerar det?

Ny frekvens i nätverket

Nu har Wi-Fi 6 uppdaterats till Wi-Fi 6E som erbjuder samma imponerande hastigheter som föregångaren.

Skillnaden mellan den nya versionen och den gamla är att frekvensen 6 GHz har lagts till. Det innebär att du kan skapa ett extra nätverk utöver dina befintliga på 2,4 GHz och 5 GHz. 

Det är till exempel praktiskt om du upplever att det är stora störningar i de andra nätverken där du bor. 

> Läs mer om hastigheter i artikeln: ”Välj 2,4 GHz eller 5 GHz för det trådlösa nätverket

5 GHz och 6 GHz kan skicka data med samma hastighet, men 6 GHz har kortare räckvidd än både 2,4 och 5 GHz.

Det är alltså smartast att använda 6 GHz på enheter som är nära routern och som kräver en del bandbredd, till exempel din TV när du tittar på Netflix.

> Läs även: Kontrollera om din dator kan uppgraderas till Wi-Fi 6

Wi-Fi 6E kräver ny utrustning

Det är fortfarande få datorer som har de nya Wi-Fi 6E-nätverkskorten, och de som har det kostar från cirka 9 000 kronor och uppåt.

Vill du ha en Asus-dator med det nya nätverket får du betala minst 14 000 kronor. 

Även om datorn har ett trådlöst nätverkskort som kan skicka och ta emot på 6 GHz-frekvensen, kan du faktiskt inte använda det till något om inte även nätverkets router har samma möjligheter. 

Här måste du alltså investera i en ny router som ASUS ROG Rapture GT-AXE11000, som kostar 6 500 kronor, för att få tillgång till det extra frekvensbandet. 

> Läs vårt test av ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 i Testzonen

Wi-Fi 6E-router från ASUS
Router:

Nya Wi-Fi 6E kräver dessutom en ny router som kan sända på den extra frekvensen. Du kan till exempel köpa ASUS ROG Rapture GT-AXE11000, som kostar 6 500 kronor.

9 andra nya tekniker till datorn

I PC-tidningen 19/2022 som finns ute nu kan du läsa om nio andra nya, spännande tekniker, som är på väg att göra datorn snabbare och mer funktionell.

Här förklarar vi bland annat tekniker som OLED, PCI Express 6/7 och Bluetooth 5.3, så att du kan avgöra om det är något du behöver till din nästa dator.

Du kan läsa artikeln i Fördelszonen.

Kanske är du intresserad av...