Välj 2,4 GHz eller 5 GHz på det trådlösa nätverket
2,4 GHz eller 5 GHz?

Trådlösa nätverk använder flera frekvenser, men en del utrustning kan bara kommunicera på en av frekvenserna, vilket kan orsaka problem. 

Välj 2,4 GHz eller 5 GHz på det trådlösa nätverket

5 GHz-nätverk är nyare än 2,4 GHz, men nyare betyder inte alltid att det är bättre. Läs om skillnaderna mellan de två typerna av nätverk.

1 december 2021 av Henning Dadkhah Rasmussen

I början av den trådlösa eran använde alla trådlösa nätverk 2,4 GHz, och det var först för ett antal år sedan som dual band kom, där även 5 GHz-frekvensen kunde användas.

Det innebar att alla enheter enkelt kunde komma åt nätverket om de bara hade ett trådlöst nätverkskort installerat.

Utökningen till 5 GHz krävde dock att inbyggda nätverkskort också fungerade med denna frekvens.

Inga problem för datorer, mobiler och surfplattor, även om de har flera år på nacken, men det kan orsaka problem för annan utrustning som vill anslutas till nätverket.

> Läs även: 4 knep för att få ett bättre trådlöst nätverk utan att det kostar något

2,4 GHz har många fördelar

Anledningen till att man på den tiden valde att utöka de trådlösa standarderna med 5 GHz istället för att bara ersätta 2,4 GHz, var att det äldre nätverket fortfarande hade fördelar.

  • 2,4 GHz-frekvensen ger längre räckvidd och är kompatibel med äldre utrustning. 
  • 5 GHz-frekvensen erbjuder högre hastigheter men har kortare räckvidd än 2,4 GHz.

Den högre hastighet som 5 GHz erbjuder är i många fall inte alls nödvändig för den specifika utrustning som kopplar upp sig mot nätverket. 

Det gäller till exempel smarta eluttag, glödlampor, fitnessklockor eller liknande produkter som bara ska skicka ett fåtal byte via nätverket. 

Därför väljer tillverkarna av sådan utrustning ofta att utrusta den med ett 2,4 GHz-chip som inte fungerar med 5 GHz. 

Det betyder också att till exempel smarta eluttag kan sitta långt bort från den trådlösa routern utan att få problem med anslutningen. 

Nya routrar samlar nätverken

Det säljs fortfarande ganska mycket utrustning som bara fungerar med 2,4 GHz-frekvensen, vilket innebär att den inte alltid kan anslutas till moderna nätverk. 

Det beror på att många nyare routrar istället för att ha två dedikerade nätverk – ett för varje frekvens – har ett enda nätverk som rymmer båda frekvenserna. 

Konsekvensen av detta är att en del smart hem-utrustning som nätverkskameror, smarta eluttag och liknande inte kan ansluta till nätverket, eftersom de bara är utrustade med ett 2,4 GHz-chip.

> Läs även: Förstå din router med denna lätta ordbok

Så här löser du problemet

I PC-tidningen nummer 19/2021, som finns ute nu, kan du läsa hur det går att ansluta äldre utrustning – eller sådant som bara fungerar med 2,4 GHz – till moderna och mixade nätverk.

> Läs hela artikeln i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...