Wi-Fi 6
Wi-Fi 6

Det nya supersnabba trådlösa nätverket.

© Shutterstock

Uppgradera datorn till Wi-Fi 6

Vill du dra nytta av det nya snabba trådlösa nätverket Wi-Fi 6 krävs det inte bara en ny router, datorn måste också stödja standarden. Se efter om du kan uppgradera din befintliga bärbara pc till Wi-Fi 6.

18 februari 2021 av Niklas Ernst

Nästa generation trådlösa nätverk är här på allvar. Det handlar förstås om Wi-Fi 6, eller 802.11ax med den gamla beteckningen.

Wi-Fi 6 utlovar högre hastigheter, fler enheter samtidigt i nätverket och dessutom lägre strömförbrukning.

Vem tackar nej till ett sådant erbjudande? Det som enda krävs är en ny router som klarar Wi-Fi 6. Nästan. Ska du få nytta av den nya standarden måste också alla enheter som ansluts till nätverket ha stöd för Wi-Fi 6.

Många nya datorer och mobiltelefoner har det, men det räcker att din dator är något år gammal för att den bara ska klara Wi-Fi 5. Att byta ut en sådan dator bara för att få ett snabbare nätverk är tveksamt. Men det kan finnas en annan lösning.

Ett betydligt billigare och miljövänligare alternativ är att byta ut nätverkskortet i datorn. Har du en stationär dator kan du köpa ett nytt nätverkskort för några hundralappar och sätta det i en ledig kortplats.

Men samma sak gäller faktiskt även för många bärbara datorer. Intel säjer ett Wi-Fi 6-kort som ersätter det befintliga nätverkskortet i en bärbar pc.

> Mer att läsa: Meshnätverk med Wi-Fi 6


Kontrollera om din pc kan uppgraderas

Tyvärr är det inte alla bärbara datorer som kan uppgraderas på det här sättet.

För det första måste det vara någorlunda enkelt att komma åt komponenterna på insidan av dator. I många nyare datorer är det omöjligt eftersom chassit limmas ihop. Men i andra pc kan det finns en lucka som kan skruvas loss på undersidan av datorn

Även om det går att komma in i datorn är det dock inte säkert att nätverkskortet är utbytbart. Du måste kontrollera det först. Gör så här:

  1. Högerklicka på Start-knappen i Windows och välj Enhetshanteraren.
  2. Dubbelklicka på Nätverkskort för att ta reda på vad det sitter för nätverkskort i datorn.
  3. Heter nätverkskortet Intel Dual Band Wireless-AC 72xx, AC82xx, AC92xx eller AC-3160 går det antagligen att byta nätverkskort.

> Mer att läsa: Wi-Fi 6E

Läs i tidningen om hur du byter kort

I det nya numret av PC-tidningen visar vi hur du gör för att byta nätverkskortet i en bärbar pc.

Läs om hur du tar redan på om det går att byta ut nätverkskortet, vilket kort du ska köpa för att få Wi-Fi 6 och hur du byter det i din dator.

> Läs artikeln digitalt  

Uppgradera din pc till Wi-Fi 6
Wi-Fi 6

I det nya numret av PC-tidningen skriver vi om att byta ut nätverkskortet i en bärbar pc.

> Läs artikeln

© PC-tidningen

Kanske är du intresserad av...