802.11ac blir Wi-Fi 5

Nästa generation trådlösa nätverk ger bland annat bättre nätverk. Men de heter inte 802.11ax, utan Wi-Fi 6.

© Shutterstock

Enklare att förstå trådlösa nätverk

De otympliga beteckningarna på trådlösa nätverk ersätts nu av enklare och tydligare namn. 802.11ac byter namn till Wi-Fi 5.

12 oktober 2018 av Morten Skeldal Østergaard

802.11n, 802.11ac, 802.11ax och så vidare. Namnen på standarderna för trådlösa nätverk är allt annat än lättförståeliga.

Nu blir det ändring på det med en helt ny serie namn på de olika standarderna.

Wi-Fi Alliance, som är den organisation som fastlägger hur standarderna ska se ut, har bestämt att namnen måste bli tydligare.

Framöver kommer således den i dag vanliga standarden 802.11ac heta Wi-Fi 5. Nästa trådlösa nätverksstandard, känd som 802.11ax, byter namn till Wi-Fi 6. De äldre standarderna kommer också att få nya motsvarande namn.

> Mer att läsa: Framtidens mobila bredbandsnät

Nya lättförståeliga namn

Den nya namngivning är tänkt att göra det enklare för tillverkare att tala om vilka generationer av trådlösa nätverk deras produkter klarar av.

Det kan till exempel ske med de nya logotyper som Wi-Fi Alliance också har tagit fram.

Tanken är att det ska bli lättare för oss konsumenter att se vilka produkter som passar bäst till det egna nätverket.

Den som vill ha de högsta hastigheterna i sitt nätverk ska alltså leta efter namnet med den högsta siffran. De nya namnen reflekterar tydligt vilka generationer av trådlösa nätverk de här till.

802.11ac blir Wi-Fi 5
Trådlösa nätverksstandarder

Nu blir det mycket tydligare vilken generation trådlösa nätverk en produkt klarar. 802.11ac får det nya namnet Wi-Fi 5.

© Wi-Fi Alliance

Wi-Fi 6 är på gång

Nästa generation trådlösa nätverk kallas numera för Wi-Fi 6 (i stället för 802.11ax som de hette tidigare), och de klarar högre överföringshastigheter samtidigt som energiförbrukningen minskar jämfört med Wi-Fi 5.

Namnändringen gäller från och med nu, men branschen tror inte att de nya namnen får genomslag förrän de nya Wi-Fi 6-produkterna blir vanliga.

Detta är något som antas kommer att ske i slutet av 2019.

> Mer att läsa: Mesh-nätverk

Få PC-tidningen och ett Bluetooth-tangentbord

Med ett trådlöst tangentbord går det mycket lättare att skriva längre texter i mobilen och pekdatorn. Det praktiska Bluetooth-tangentbordet är kompakt och väger bara 250 gram.

Tangentbordet ansluts via Bluetooth och gör det lika enkelt att skriva mobilt som med datorn. Du slipper de eländiga skärmtangentborden med allt vad det innebär av felslag och pekfingervals.

Ovanför tangenterna finns det en skåra som håller pekdatorn på plats när du skriver.


> Just nu får du 2 nummer av PC-tidningen för 59:50 kronor + porto och expeditionsavgift. Utan extra kostnad skickar vi med ett Bluetooth-tangentbord till din mobil och pekdator. Läs mer om erbjudandet.


Kanske är du intresserad av...