Hämta gratis bilder på internet
Gratis bilder

Du kan inte bara använda andras bilder från webben, men det finns webbplatser där du lagligt kan hämta gratis bilder.

Här kan du gratis hämta bilder du kan använda överallt

Om du behöver en bild, grafik eller ett kreativt videoklipp kan du enkelt hitta det gratis på nätet. Du måste bara se till att du har rätt att använda dem. Här är tre tjänster som ger dig kostnadsfria och upphovsrättsfria bilder.

24 juli 2023 av Louise Olesen

Om du behöver den perfekta bilden för en inbjudan, en webbplats, en festsång eller något liknande är det frestande att göra en snabb Google-sökning och bara "låna" en bild från webben.

Men man måste vara försiktig med det.

Du riskerar att behöva betala ett högt pris för bilden om du inte har koll på rättigheterna. Fotografen har rätt att skicka dig en räkning, som kan vara fruktansvärt hög beroende på vad du har använt bilden till.

Som tur är finns det webbplatser på nätet där du lagligt kan hämta alla typer av bilder gratis och använda dem hur du vill.

Vi har hittat tre av de bästa gratis bildtjänsterna på nätet, men först ska vi ge dig en snabbkurs i upphovsrätt;

Vilka bilder på nätet får jag använda?

Du får aldrig använda någon annans bild utan deras tillstånd. Fotografen eller konstnären har rättigheterna till sina egna bilder, och beroende på vad du vill använda deras bild till kan du få eller köpa rätten att använda den om de ger sitt uttryckliga godkännande.

Konstnären kan också välja att dela bilder via olika onlinetjänster.

Här delas bilder vanligtvis under de så kallade Creative Commons-villkoren, vilket innebär att du kan hämta och använda bilden på olika sätt som finns specificerade. Vissa kräver till exempel att du anger fotografens namn, medan andra inte tillåter att du modifierar bilden eller använder den i kommersiellt syfte;

Vissa fotografer avstår helt från sin upphovsrätt - detta kallas CC0 (Creative Commons Zero) och du kan använda dessa bilder hur du vill. Det är den typen av bilder som du hittar på olika bildtjänster på nätet.

Bilderna i dessa databaser kallas stock photos och vissa tjänster är gratis, medan andra kräver betalning;

Här är tre bilddatabaser där du kan hämta upphovsrättsfria bilder kostnadsfritt;

Hämta kostnadsfria bilder på Pixabay.com
Pixabay.com

En av de mest populära webbplatserna där du kan hämta gratis bilder är Pixabay.

1. Pixabay.com

Pixabay.com har mer än en och en halv miljon gratis bilder, med nytt innehåll som läggs till hela tiden. På Pixabay delar professionella fotografer bilder, videor och grafik som du kan komma åt och hämta kostnadsfritt.

Bilderna är högupplösta och du kan använda dem för både kommersiella och icke-kommersiella ändamål utan att betala.

Pixabay stöder 26 olika språk, inklusive svenska, så att du enkelt kan söka efter de perfekta bilderna med svenska ord och termer. Skriv bara i fältet längst upp och välj bland royaltyfria bilder i sökresultatet.

Du behöver inte skapa ett konto eller registrera dig på Pixabay.com men alternativet finns där, och du kan hämta fler gratisbilder om du loggar in.

> Besök Pixabay.com här

> Läs också: Redigera dina bilder med gratisversion av Photoshop

Hämta gratis bilder på Unsplash.com
Unsplash

På Unsplash hittar du vackra bilder, ofta i en lite mer elegant och fotografisk stil, än på andra bildsajter.

2. Unsplash

På Unsplash laddar fotografer - både professionella och amatörer - upp sina bilder så att du kan njuta av dem.

Här hittar du allt från klassiska, poserande genrebilder till vackra och kreativa fotografier av landskap och solnedgångar. Du får använda bilderna hur du vill - även i kommersiellt syfte - och du behöver inte ange fotografen, även om det hör till god ton att göra det.

Unsplash är på engelska, så du måste skriva in engelska ord och termer när du söker efter det perfekta fotot. Observera att bilder som är markerade med Unsplash+ inte är gratis utan är en del av betalversionen.

Du kan registrera dig som användare på Unsplash, men det ger dig inte ett större urval. Däremot kan du dela dina egna bilder på plattformen.

> Besök Unsplash.com här

> Läs också: Så byter du bilder på låsskärmen i Windows (och får 25 gratisbilder)

Hämta bilder på Pexels.com utan att betala
Pexels.com

Du hittar över en miljon royaltyfria bilder för gratis nedladdning på Pexels.com.

3. Pexels.com

Pexels.com påminner en hel del om Pixabay. Du matar in din sökning och hittar din bild, som du  sedan kan hämta utan att betala.

På Pexels.com kan du också hitta videoklipp, och du kan söka på svenska.

Tänk på att det kommer att finnas bilder från andra webbplatser som du måste betala för att använda, men du bör få många gratisalternativ om din sökning inte är för snäv.

Du kan skapa en profil här, men du får inte ett större urval för att du loggar in.

> Besök Pexels.com här

> Läs också: Smart verktyg tar bort bakgrunden på dina bilder

Hur är det med kostnadsfria bilder på Google?

Du kan hitta kostnadsfria och upphovsrättsfria bilder på Google. Du måste dock filtrera dina sökresultat efter rätt rättigheter.

Gå till Google.com och skriv in vad du letar efter. Klicka sedan på bilder för att få fram bildresultat. Under sökrutan ska du nu klicka på Verktyg och välja Creative Commons-licens.

Du är välkommen att använda de bilder som visas.

Här har du också möjlighet att filtrera på till exempel storlek. Detta är praktiskt eftersom många bilder på webben är av mycket låg kvalitet som du inte kommer att kunna använda exempelvis för utskrifter. 

> Läs också: Hämta 100 snygga bakgrundsbilder till datorn

Gratis bilder på Google med Creative Commons
Google

Om du vill använda bilder från Google måste du se till att bilden är delad under Creative Commons-licens. Du kan inte bara använda andras bilder utan att fråga om lov och betala för det.

Ladda dina egna bilder med AI

Naturligtvis kan du också skapa dina egna bilder med hjälp av artificiell intelligens;

Vi rekommenderar tjänsten Dall-E, där du kan skriva in ord och termer i sökrutan och artificiell intelligens skapar unika bilder åt dig. Lär mer om hur du använder Dall-E här.

Du har också ett liknande alternativ direkt i Edge. Det kan vara lite enklare eftersom du redan har Edge installerat på datorn. Lär mer om hur du skapar AI-bilder i Edge här.

Kanske är du intresserad av...