Facebook kryptering

Kryptering ska se till att privata samtal förblir privata, men även för kriminella?

Facebook vill kryptera chattsamtal

Facebook har hamnat i ett dilemma. Ska företaget skydda privatlivet för sina 1,3 miljarder användare av Messenger genom att kryptera samtalen - och samtidigt låta pedofiler, terrorister och andra kriminella komma undan myndigheterna?

8 november 2019 av Steffen Nielsen

Facebook har ändrat strategi och kommer framöver att kryptera samtal i Facebook Messenger så att bara du och den du chattar med har tillgång till det som sägs. 

Facebook har redan för ett par år sedan infört en liknande kryptering i tjänsten WhatsApp, och har nu beslutat att göra likadant för Facebooks gigantiska app Facebook Messenger.

Krypteringen innebär att samtalet inte kommer att finnas någon annanstans är på Facebooks servrar, och att du har "nyckeln".

För att skydda användarnas privatliv kan det här vara den bästa nyheten någonsin, och för Facebook en möjlighet att slippa framtida skandaler liknande den som uppstod i samband med företagets inblandning i det amerikanska presidentvalet.

> Läs också: Vad är Facebook Messenger?

Kriminella får fritt spelrum

Så långt allt väl.  

Problemet är att terrorister, pedofiler och andra kriminella får en fristad där det kan kommunicera riskfritt. 

Krypteringen betyder nämligen att Facebook, oavsett hur mycket de pressas av myndigheter, inte kan leverera information om kriminellas kommunikation. Det är bara om polisen till exempel lyckas komma över den kriminella personens telefon som de kan hoppas få tag på information som kan binda personen till brott.

Detta har fått myndigheter i USA, England och Australien att reagera. I ett öppet brev till Facebook skriver de att företaget inte bör införa sådant som "underminerar Facebooks möjligheter att upptäcka och reagera på kriminellt innehåll...".

Facebook hjälper polisen

Tidigare har Facebooks "övervakning" varit en ovärderlig hjälp för polismyndigheterna. I samma öppna brev skriver myndigheterna att Facebook bland annat vid 2500 tillfällen har hjälp polisen att anhålla kriminella i Storbritannien och även hjälpt 3000 barn med missbruksproblem.

Den typen av hjälp kommer att upphöra helt om Facebook inför kryptering.

Kanske är du intresserad av...