Information om 55 337 svenska Facebook-användare kan ha läckts till analysföretaget Cambridge Analytica.

Över 55 000 svenskars Facebook-data kan ha läckts ut till Cambridge Analytica.

Facebook kan ha läckt information om 55 337 svenskar

Facebook kritiseras fortfarande hårt för att de låtit värdefull information om miljontals användare läcka ut. Nu visar det sig att över 55 000 svenskar omfattas av läckorna.

5 april 2018 av Peter Skovbjerg Jensen

Information om 55 337 svenska Facebook-användare kan ha läckts ut till analysföretaget Cambridge Analytica, det meddelar Facebook i ett pressmeddelande.

Skandalen började när det visade sig att analysföretaget Cambridge Analytica hade kommit över personliga data om 50 miljoner Facebook-användare. Nu visar det sig att det snarare är 87 miljoner användare som har drabbats, allt enligt nya siffror från Facebook.

Även om drygt 55 000 svenskar är drabbade av läckan är det bara tolv svenskar som har hämtat appen thisisyourdigitallife, som användes av Cambridge Analytica för att samla in informationen. På grund av Facebooks regler kunde appen inte bara samla in data om de som använde den, utan även om alla deras vänner på Facebook.

Nu lovar Facebook att alla användare ska informeras om information om dem snappas upp av externa företag. Läs mer om skandalen.

> Läs mer om Facebook

Facebook ändrar sina riktlinjer

Skandalen har medfört kraftig kritik av Facebooks sätt att hantera användarnas integritet när det handlar om externa appar. Kritiken resulterar nu i att Facebook via sin blogg meddelar att de har tagit fram en lösning. 

Här är några av de förändringar som är på gång:

Det kommer allmänna begränsningar av hur mycket information olika appar kan snappa upp om enskildas Facebook-profiler. Det kommer att visas meddelanden överst på den egna Facebook-sidan som visar vilka appar som kommer åt din personliga information.

Där kommer det även att gå att ta bort appar som du inte vill ska få veta allt om dig.

Läs mer om förändringarna.

Vill du skydda dig på Facebook har vi gjort en liten guide. Vill du hellre radera ditt Facebook-konto för alltid kan du läsa den här guiden

> Otrygg hemma? Nu får du en övervakningskamera och 3 nummer av PC-tidningen hem i brevlådan för endast 129:50 kronor. Du sparar 721 kronor.

Kanske är du intresserad av...