Facebook-läcka

Miljontals bilder på Facebook har hamnat i fel händer.

© Shutterstock

Bilder läckta från Facebook – se om du berörs

6,8 miljoner Facebook-användares bilder har läckt ut. Så här kollar du om dina bilder berörs av Facebooks senaste säkerhetsmiss.

18 december 2018

Facebook strular till det igen när de struntar i att skydda sina användare.

> Mer att läsa: 50 miljoner berörs av Facebook-attack. Är du en av dem?

Den här gången handlar det om de bilder som 6,8 miljoner användare har lagt upp på Facebook.

Det visar sig nämligen att Facebook under perioden 12 till 25 september inte har haft någon kontroll över vilka bilder som program från tredje part har haft tillgång till.

Enligt Facebook har ett fel i de bakomliggande programmen gjort att ett flertal appar som kan installeras på det egna kontot haft tillgång till bilder som de inte borde komma åt. Det gäller bland annat Händelser som annars innehåller tillfälliga bilder som försvinner efter ett tag.

> Mer att läsa: Facebook kan ha läckt information om 55 337 svenskar

Det gäller också bilder som har laddats upp till tjänsten men som av olika anledningar inte har lagts ut på Facebook. Det beror på att Facebook sparar kopior på alla bilder som laddas upp under en viss tid.

Se om du är drabbad av fotoläckan

Har du använt appar från tredje part eller ett program för att logga in på Facebook finns risken att du har drabbats om du samtidigt har givit programmen rättigheter att se eller komma åt dina bilder.

Här kan du läsa vad Facebook skriver om bildläckan.

I samband med att Facebook offentliggjorde information om läckan meddelar de att de arbetar tillsammans med utvecklarna av de berörda apparna för att radera kopior av bilder som de inte borde ha kommit åt.

Enligt Facebook rör det sig om uppemot 1500 appar från 876 olika utvecklare.

> Mer att läsa: Skydda din integritet på Facebook

> Mer att läsa: Hur raderar jag mitt Facebook-konto?

Skydda datorn med vårt säkerhetspaket

Det är inte bara Facebook som tar sig rätten att hantera din privata information som de vill. Kriminella och hackare gör allt de kan för att bryta sig in i din dator för att komma åt uppgifter som de i slutändan kan omvandla till pengar.

För att göra det svårare för dem krävs det att datorn skyddas med säkerhetsprogram och att du är försiktig med vad du klickar på för länkar i e-post och vilka webbsidor du öppnar.

När du köper PC-tidningen får du vårt säkerhetspaket på köpet. Det skyddar mot virus, sabotageprogram skadlig kod, utpressningsvirus och skräppost.

> Mer att läsa: Säkerhetspaketet i Fördelszonen

Vi har samlat sex program i ett komplett paket som skyddar dig och din dator. Du får alla programmen samt artiklar som beskriver hur du kommer i gång. Säkerhetspaketet ligger i Fördelszonen som alla prenumeranter och lösnummerköpare kan nå.

> Prova 1 nummer av PC-tidningen för 29 kronor, så kommer du åt hela Fördelszonen. Läs mer om alla våra erbjudanden.

Kanske är du intresserad av...