Gamla bilder på datorn

Har du gamla bilder som du inte längre kan öppna? Det problemet kan du lösa med programmet RIOT.

Så öppnar du alla gamla bilder på datorn

Om du har haft dator i många år har du kanske bilder på hårddisken i filformat som inte längre går att öppna. Nu kan ett nytt program råda bot på det problemet.

14 augusti 2020 av Henning Dadkhah Rasmussen

På 90-talet var det program som Paint Shop Pro och Corel Draw som var bland de största och vanligaste för bildbehandling. 

Sedan dess har det kommit och gått många olika program, och även filformaten som har använts har försvunnit och i vissa fall kommit tillbaka. 

Därför får vi ofta frågor från läsare som har gamla bildfiler liggande på hårddisken som Windows inte känner till, eftersom programmet som sparade filen kanske inte ens finns längre.

Sådana gamla filer brukar dyka upp antingen när man städar på hårddisken eller undersöker säkerhetskopior från svunna tider. Då är det väldigt frustrerande att det inte längre går att öppna filerna, inte för att det är något fel på dem utan för att programmet saknas.

Kan öppna mängder av gamla bildformat

I Fördelszonen på PC-tidningens hemsida hittar du programmet RIOT. Dess egentligen funktion är att komprimera bilder så att de tar mindre plats, men har även kapacitet att öppna ett imponerande antal olika bildfilformat Det kan vara din räddning om du har bilder som inte går att öppna på något annat sätt.

Öppna gamla bildfiler med programmet RIOT
RIOT

Här är en del av alla de bildfiler som RIOT kan öppna.

När du har öppnat bilden i RIOT behöver du bara ställa in programmet på att använda så lite komprimering som möjligt, så att du behåller kvaliteten på originalbilden.


Komprimera bilder och spara plats

I PC-tidningen 13/2020 kan du läsa hur det går till att använda RIOT för att skapa kopior av dina bilder som tar mindre plats utan att de förlorar något i synlig kvalitet. 

När filerna sparas med en mindre filstorlek är de bättre lämpade för att skicka med e-post eller lägga ut på en hemsida.

> Du hittar programmet och en utförlig steg för steg-guide på svenska i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...