USB-C-kabel - USB4 version 2.0 standard
USB4:

USB4 Version 2.0 heter den nya standarden som kan överföra data dubbelt så snabbt som tidigare.

© Shutterstock

USB4: Nu kan USB-porten överföra tre filmer per sekund

Den högsta möjliga överföringshastigheten via USB-porten fördubblas nu till galna 80 gigabit per sekund. Den nya standarden heter USB4 Version 2.0.

31 oktober 2022 av Morten Skeldal Østergaard

80 gigabit per sekund. Så snabb är den senaste versionen av USB-standarden som kallas USB4 Version 2.0.

Det kanske är lite svårt att föreställa sig 80 miljarder nollor och ettor som skickas genom en kabel, men det motsvarar att det överförs cirka tre digitala långfilmer i hög upplösning – varje sekund.

Hittills har 40 gigabit per sekund varit gränsen för hur mycket som kan överföras, och den typen av kablar kan också användas för att överföra 80 gigabit per sekund om du har utrustning som använder den nya standarden.

USB-hastigheten visas på logotypen

Den nya standarden går under namnet USB4 Version 2.0, men hastigheten kommer också att framgå av USB-logotypen på exempelvis förpackningen med en ny USB-kabel.

Den höga hastigheten är inte bara en fördel när filer ska flyttas till och från datorn.

USB-kabeln kan också användas för att ansluta en skärm till datorn, så att du är redo den dag du vill spela på ett par skärmar med Ultra HD-upplösningen på 3 840 x 2 160 pixlar. Du kommer också att kunna ansluta ett externt grafikkort, så att du får bättre möjligheter att spela på din bärbara dator.

Den nya standarden kommer kort efter att man bestämt sig för att namnge och märka de olika USB-versionerna på ett nytt sätt. 

Du kan läsa vår guide om det nya sättet att märka USB-produkter här.

USB-logotyp 40 Gbps
USB4:

Framöver kommer hastigheten på USB-produkter att framgå av logotypen på paketet. Hittills har 40 Gbps varit den snabbaste lösningen, men nu fördubblas hastigheten till 80 Gbps.

© USB-IF

Vilken USB-version har min dator?

Om du vill se vilka versioner av USB-standarden du har i datorn kan du använda vår guide för att ta reda på den saken.

För att kunna njuta av den nya 80 Gbps-hastigheten krävs naturligtvis att både din utrustning och USB-kabeln har stöd för USB4 Version 2.0.

USB4 Version 2.0 är en helt ny standard som precis har publicerats av den sammanslutning av företag som hanterar USB-standarden, och det kommer att dröja ett tag innan du kan köpa de första elektroniska produkterna. Troligen blir det först någon gång under 2023.

Nästa år kommer Apple även att utrusta sina iPhone med USB-C-kontakt, så att du kan använda samma USB-kabel till alla mobiler. Detta tack vare ett EU-beslut om att alla mobiler och surfplattor som säljs inom unionens gränser ska använda USB-C för att minska mängden elektronikavfall.

Kanske är du intresserad av...