The Key – kopiera och klistra-tangentbord med Ctrl+C och Ctrl+V
The Key:

Tangentbordet The Key har bara tre tangenter. Men vilka tangenter. Läs berättelsen om hur ett aprilskämt utvecklades till ett oumbärligt verktyg. 

Smart kopieringstangentbord har bara tre tangenter

Det började som ett aprilskämt, men skämtet blev till allvar och nu har ett minimalistiskt tangentbord sålts i över 10 000 exemplar. Läs historien om kopieringstangentbordet The Key.

Tangentbordet The Key började som ett skämt. 

Den 1 april 2021 kunde webbplatsen Stack Overflow berätta om ett nytt tangentbord som på ett mirakulöst sätt kunde hjälpa datoranvändare att kopiera och klistra in små textbitar.

Alltså precis den funktion som normalt kräver att du använder kortkommandot CTRL + C och CTRL + V. 

Stor efterfrågan på The Key

Detta mirakel, som du kan läsa om här i det ursprungliga blogginlägget, bestod i att man nu kunde spara in på de här tangenttryckningarna och nöja sig med att trycka C och V på ett specialtangentbord som till och med tillverkats av plast från sällsynta polyesterväxter. 

Aprilskämtet väckte överraskande reaktioner från Stack Overflow-fans, som helt enkelt måste få äga det då icke-existerande tangentbordet och insisterade på att få köpa det.

Stack Overflow är ett forum för programmerare och om det fanns en sak som gruppen önskade sig mer än något annat var det en snabbare möjlighet att kopiera och klistra in en stump kod som de tyckte var användbar.

Läs även: Här är Windows mest galna kortkommandon

The Key börjar tillverkas

När det gick upp för folket bakom Stack Overflow att plojprodukten faktiskt kunde säljas var de inte sena att ta chansen. 

Snart såg The Key dagens ljus och började säljas här. Priset är 28 dollar eller knappt 290 kronor.

The Key har tre tangenter. En för att kopiera, en för att klistra in och en som kan anpassas efter användarens behov.
The Key:

The Key har tre tangenter. En för att kopiera, en för att klistra in och en som kan anpassas efter användarens behov.

Tusentals bitar programmeringskod kopieras

Stack Overflow har också tagit tillfället i akt att undersöka exakt hur många gånger webbplatsens användare kopierar kodstumpar (vilket är fullt tillåtet) från sidan. 

Statistik visade att 40 miljoner texter kopierades från webbplatsen på bara två veckor. Men inte nog med det. Var fjärde besökare kopierade text inom de första fem minuterna av besöket.

The Key var uppenbarligen en nödvändighet.

Läs också: De bästa tipsen för tangentbordet

Nytt i version 2.0

Drygt ett år efter det ursprungliga aprilskämtet har The Key precis släppts i en ny utgåva som i vanlig nördig stil heter The Key 2.0. 

Den nya versionen skiljer sig från den ursprungliga genom att den har fått två inbyggda LED-lampor. Tyvärr är specialutgåvan redan slutsåld.

Om du är intresserad av fler överraskande fakta om datortangentbord (till exempel varför tangenterna är placerade som de är) kan vi rekommendera vår artikel ”Det visste du inte om ditt tangentbord.”

Bli mer effektiv med kortkommandon

Det finns förvånansvärt mycket tid och många musklick att spara genom att använda snabbtangenter eller installera program som ger tangentbordet nya möjligheter. 

I Fördelszonen kan du läsa fler artiklar om detta. Du hittar till exempel program som ger tangentbordet nya möjligheter, du kan lära dig att utnyttja Windows-tangenten bättre och få full koll på vad F-tangenterna på tangentbordet kan göra.

Du kan börja med de 16 viktigaste snabbtangenterna i Windows – så är du redan igång.

Kanske är du intresserad av...