Microsoft stoppar Windows 7

Från den 14 januari 2020 kommer det inte längre några uppdateringar till Windows 7. Det innebär att du som fortfarande använder operativsystemet måste göra en del val.

Nu är det slut! Microsoft stoppar Windows 7

Windows 7 upphör den 14 januari 2020. Det innebär att Microsoft inte längre kommer att hålla operativsystemet uppdaterat.

13 januari 2020 av Steffen Nielsen

Så kom dagen D till slut. Den 14 januari 2020 är det datum då Microsoft lägger ner alla former av support av sin gamla trotjänare – Windows 7.

10-talet var Windows 7:s storhetstid. Det lanserades I oktober 2009 och blev snabbt ett av Microsofts mest älskade operativsystem.

I motsats till föregångaren Windows Vista blev Windows 7 omedelbart en succé. Det var så lyckat att varken Windows 8 eller Windows 8.1 hade en chans mot det. Det var först när Microsoft släppte Windows 10 som det kom en värdig efterföljare till det populära operativsystemet.

Men det dröjde faktiskt ända till i januari 2019 för Windows 10 att gå om Windows 7 som det populäraste operativsystemet för pc.

Enligt Microsoft används Windows 7 dock fortfarande i flera hundra miljoner datorer i världen. Eller med ett annat perspektiv: Över var fjärde pc i världen har Windows 7.

Vad innebär det att supporten läggs ner?

Det är länge sedan som Microsoft slutade med vanliga uppdateringar av Windows 7, men fram till den 14 januari i år har de skickat ut säkerhetsuppdateringar.

Det innebär att datorer med Windows 7 har varit skyddade mot moderna hot. När nu även säkerhetsuppdateringarna dras in, kommer operativsystemet snabbt att blir osäkert.

En dator med Windows 7 är helt enkelt inte längre rustad för att stå emot alla hot från internet.

En Windows 7-dator som forsatt använder internet kommer att utsättas för faror som till exempel kan innebär att alla filer i datorn försvinner eller att datorn används i det fördolda för ljusskygga verksamheter.

Farväl till Windows 7

I fortsättningen måste du vara extra uppmärksam som du använder Windows 7. Det kommer nämligen inga fler säkerhetsuppdateringar till operativsystemet.

Kanske är du intresserad av...