Google överger Windows 7 och Windows 8
Slut:

Om du fortfarande har Windows 7 eller 8 på datorn blir det snart svårare att söka på nätet. 

Google lämnar Windows 7

Från och med januari nästa år kommer Google Chrome inte längre att ha stöd för Windows 7. Om du är en av de cirka 10 procent som fortfarande använder operativsystemet måste du därför hitta en ny webbläsare eller en nyare Windows-version – inte minst på grund av säkerheten.

4 november 2022 av Steffen Nielsen

Det råder inga tvivel om att Windows 7 var en populär Windows-version.

Operativsystemet, som var Microsofts primära Windows-version från 2009–2012, var så populärt att uppföljaren Windows 8 bara blev en parentes i Windows-historien fram till 2015 då Windows 10 tog över.

Läs mer Datumet är klart: Här stänger Microsoft av Windows 7

Windows 7 har redan pensionerats av Microsoft, som avslutade all support av operativsystemet 2020.

Windows 7 uppdateras med andra ord inte från Microsofts sida, vilket bland annat betyder att säkerhetsproblem inte åtgärdas.

Så många använder Windows 7

Trots Microsofts strävan efter att lämna operativsystemet bakom sig har Windows 7 fortfarande nära 10 procents användning världen över. 

Det kan man förvissa sig om genom att kolla siffrorna hos GlobalStats Statcounter.

Nu kommer ännu en begränsning för det föråldrade operativsystemet. 

Läs mer Windows 7 vägrar dö

Slut med Google Chrome i Windows 7 och Windows 8
Windows 7:

Kommer du ihåg Windows 7:s karakteristiska skrivbord och Start-meny? Många använder fortfarande operativsystemet trots att Microsoft har pensionerat Windows 7 för snart tre år sedan.

Google säger farväl till Windows 7 och 8

Google har just meddelat att företagets dominerande webbläsare Google Chrome inte längre kommer att fungera med Windows 7 och Windows 8 från och med början av 2023. 

Rent konkret innebär det att webbläsaren inte kommer att få fler uppdateringar för Windows 7 och uppföljaren Windows 8.1. Därmed blir webbläsaren osäker att använda med dessa operativsystem.

Enligt publikationen The Verge blir Google Chrome 11 den sista Chrome-versionen som fortfarande fungerar tillsammans med Windows 7 och 8.1. Den beräknas släppas i februari 2023, och anhängare till Windows 7 och Chrome får börja se sig om efter en annan webbläsare – eller kanske till och med en nyare Windows-version.

Uppdatera datorn för säkerhetens skull

Det sistnämnda är kanske inte någon dålig idé när man tänker på att det har gått över tio år sedan Windows 7 var Microsofts rekommenderade version. 

Det är dessutom nästan tre år sedan Microsoft skapade en säkerhetsuppdatering för Windows 7. 

Med andra ord är säkerheten obefintlig om du tillhör de 10 procent som fortfarande använder Windows 7 eller 8. Här rekommenderar vi att du uppdaterar datorn.

Kanske är du intresserad av...