Windows 7 fortfarande populärt
Windows 7 på var femte pc i världen.

Windows 7 är populärt

Det är mer än fem år sedan Windows 10 lanserades. Trots det används Windows 7 fortfarande på var femte pc i världen. Om du hör till Windows 7-vurmarna ska du veta att det fortfarande går att uppgradera till Windows 10 gratis.

Det är inget snack om annat än att Windows 7 är en av de bästa Windows-versionerna som Microsoft har gjort.

Operativsystemet är så populärt att det fortfarande körs på var femte pc i världen. Det visar statistiken från NetMarketShare, som bland annat håller koll på vilka typer av enheter som ansluts till internet.

Motsvarande siffra för Windows 10 är 64 procent. Windows 7 är alltså fortfarande världens näst populäraste operativsystem för datorer.

Även om Windows 7 fungerar bra i dag som det gjorde för fem år sedan är det inte riskfritt att använda det.

Windows 7 uppdateras inte

I januari i år nådde Windows 7 sin slutpunkt, det som Microsoft kallar för end of life. Det innebär att det inte kommer några fler uppdateringar efter det datumet och att all support av operativsystemet har upphört.

Det betyder också att de säkerhetsbrister som fanns 2015 fortfarande finns kvar och att världens alla hackare säkerligen har blivit bättre på att utnyttja dem.

Det går som sagt utmärkt att använda en Windows 7-pc även i dag. Vi har flera stycken här på redaktionen (för teständamål), men de får inte vara anslutna till internet.

Vårt råd är att inte använda Windows 7 alls längre, i alla fall inte i en pc som är ansluten till internet. En gammal fungerande dator med Windows 7 kan dock fungera utmärkt lokalt som exempelvis en mediadator för att strömma film till en tv.

Uppgradera till Windows 10 gratis

Det har nyligen uppmärksammats att den gamla uppgraderingsfunktionen där Windows 7-datorer uppgraderades gratis till Windows 10 fortfarande fungerar.

Det innebär alltså att en gammal pc med Windows 7 kan uppgraderas till Windows 10 utan att det kostar en enda krona.

Då blir datorn säker och kan anslutas till internet igen!

> Läs om hur du uppgraderar gratis till Windows 10

Vår rekommendation är att uppgradera så fort som möjligt. Hur länge det är gratis är oklart, så det gäller att passa på.

Kanske är du intresserad av...