Fri uppdatering till Windows 10

Har du en dator med Windows 7 eller Windows 8/8.1 kan du åter uppgradera gratis till Windows 10.

© Nor Gal / Shutterstock.com

Fri uppgradering till Windows 10 här igen

Har du inte redan gjort det ska du passa på nu. Nu är det nämligen återigen gratis att uppgradera till Windows 10 från Windows 7 och Windows 8/8.1.

I och med den senaste uppdateringen av Windows 10 har Microsoft helt obemärkt gjort det gratis att uppgradera till det nya operativsystemet från Windows 7 eller Windows 8/8.1.

När Windows 10 släpptes för snart fyra år sedan var det fritt att uppgradera under en viss period för alla som hade en pc med Windows 7 eller 8. Erbjudandet gällde till och med de 29 juli 2016, då Microsoft stoppade alla möjligheter att aktivera Windows 10 med en produktnyckel från Windows 7 eller 8.

> Läs mer om den senaste uppdateringen av Windows 10

Windows 10 åter gratis

Nu har en användare på Microsofts diskussionsforum Microsoft Community avslöjat att det efter den stora uppdateringen av Windows 10 i höstas återigen går att aktivera operativsystemet med produktnycklar från Windows 7 och 8.

Som vi skrev för ett par månader sedan stänger Microsoft ner all support och avslutar alla uppdateringar av Windows 7 den 14 januari nästa år.

Det innebär att det är smart att uppdatera en dator med Windows 7 före det datumet. En dator med ett operativsystem som inte uppdateras kommer snabbt att bli en säkerhetsrisk och ett mål för nya typer av virus och attacker.

> Mer att läsa: Då stänger Microsoft ner Windows 7

Så här uppdaterar du gratis till Windows 10

För att få tag på Windows 10 behöver du hämta en ISO-fil av operativsystemet här.

Under installationen av Windows 10 måste du ange en giltig produktnyckel och det är nu som det alltså återigen går att använda en produktnyckel från Windows 7 eller 8. När den väl är godkänd sparar Microsoft informationen och du kan installera om Windows 10 utan att du behöver ange produktnyckeln igen.

Produktnyckeln står på ett klistermärke på datorn eller tryckt på skivomslaget. Annars kan du hämta ett program från Fördelszonen som hittar produktnyckeln åt dig.

> Hämta programmet från Fördelszonen (endast PC-tidningens läsare)

Kanske är du intresserad av...