Bärbar dator med Windows 11
Windows 11:

Bara en mycket liten del av världens Windows-datorer kör Windows 11.

© Shutterstock

Väldigt få använder Windows 11

Ett år efter lanseringen är det bara 15 procent av världens Windows-datorer som använder Windows 11. Det är fortfarande Windows 10 som dominerar.

Det är över ett år sedan vi antingen kunde börja uppgradera datorer till Windows 11 eller köpa en skinande ny Windows 11-dator. 

Ändå är det bara cirka 15,4 procent av världens Windows-datorer som kör Windows 11 idag. Det visar siffror från internettjänsten StatCounter.

Som jämförelse var Windows 10 installerat på 30 procent av världens datorer ett år efter att det blev tillgängligt.

Windows 7 lever – Windows 10 dominerar

Men Windows 11 har inte bara svårt att mäta sig med Windows 10. 

Det tog faktiskt över ett halvår innan Windows 11 hade gått om gamla Windows 7:s andel av användarna.

Windows 7, som Microsoft inte ens erbjuder support för längre, finns fortfarande installerat på strax under 10 procent av alla Windows-datorer i världen.

Windows 10 är fortfarande det överlägset vanligaste operativsystemet för datorer. Hela 70 procent av alla Windows-datorer i världen kör Windows 10.

> Läs om skillnaderna mellan Windows 10 och 11

Windows 10 är fortfarande det vanligaste operativsystemet i världen.

Windows 11 ställer höga krav

Det kostar inget att uppgradera från Windows 10 till Windows 11, så det kan verka underligt att det nyare operativsystemet inte har fått större spridning. 

En av anledningarna kan vara de höga krav som ställs på datorn om du vill installera Windows 11. 

Kraven innebär att många datorer med bara några år på nacken ändå inte kan köra Windows 11. Du kan läsa mer om kraven för Windows 11 här.

Långvarig utrullning av Windows 11

Dessutom har utrullningen av Windows 11 tagit lång tid. Efter lanseringen var det bara de senaste och mest kraftfulla datorerna som erbjöds uppgraderingen. 

Det var först för en månad sedan, i oktober 2022, som Windows 11 släpptes för alla – och med ”alla” avses naturligtvis alla som har en dator som stöder kraven. 

Du kan dock inte räkna med att kunna använda Windows 10 för evigt, för Microsoft vill att vi ska uppgradera. Här kan du se hur länge du kan räkna med att kunna använda Windows 10.

> Läs mer om Windows 11 här

Kanske är du intresserad av...