Dator med Windows 11
Windows 11

Det krävs en kraftfull och relativt ny dator om den ska leva upp till de höga krav som Windows 11 ställer.

© IB Photography // Shutterstock

Så bra behöver datorn vara för att få Windows 11

Windows 11 ställer höga krav på datorns prestanda. Se här vad datorn ska vara utrustad med för att köra Microsofts nya operativsystem.

19 oktober 2021

Windows 11 ställer höga krav på datorn. Microsofts nya operativsystem vill ha en snabb och välutrustad dator innan det kan installeras.

Microsoft ställer krav både på datorns kapacitet och hastighet samt på det särskilda TPM-säkerhetschip som du kanske aldrig har hört talas om förut. 

Det betyder att om datorn är mer än ett par år gammal är det inte säkert att den kan uppgraderas till Windows 11.

Men vad är det egentligen för krav som datorn ska leva upp till? Det får du svaret på här. 

Vad ska datorn kunna för att få Windows 11?

Minimikravet på datorns processor är att den ska ha en klockfrekvens på minst 1 gigahertz och den ska ha minst två kärnor. Datorn ska vara utrustad med minst fyra gigabyte arbetsminne, men det bör de flesta nyare datorer också vara.

Det ska dessutom finnas 64 gigabyte lagringsutrymme, och gärna mer.

Skärmen ska ha minst 720p upplösning och vara större än 9 tum.

Datorns grafikkort som levererar bilden till skärmen måste vara kompatibelt med DirectX 12. Det är den del av Windows som ”pratar” med grafikkortet när du till exempel spelar på datorn.

> Läs alla våra artiklar om Windows 11 här

Höga krav på datorns säkerhet

Windows 11 ställer också vissa väldigt specifika tekniska krav på datorns säkerhet. 

Den ska nämligen ha något som heter UEFI Secure Boot. Det är en säkerhetsfunktion som är utformad för att förhindra att skadlig programvara laddas när datorn startar. 

De flesta moderna datorer kan använda Secure Boot, men det kan vara så att funktionen först måste aktiveras i datorns BIOS.

Datorn ska också vara utrustad med ett TPM 2.0-chip, och just TPM har det skrivits mycket om i samband med Windows 11. Få vet nämligen vad det betyder och varför TPM 2.0 är viktigt. 

Vad är TPM?

TPM står för Trusted Platform Module och är ett krypteringschip som bland annat ser till att det endast är autentiserad programvara som får köras när datorn startas. 

TPM-chipet fungerar ungefär som den lilla knappsats man behöver för att stänga av många hemlarmsystem med hjälp av en pinkod.

När datorn startas skickar TPM-chipet en unik kryptografisk nyckel. Om allt står rätt till blir enheten dekrypterad och datorn startar som den ska. Om någon däremot har försökt hacka sig in i datorn kan TPM-chipet förhindra att operativsystemet laddas.

Det har florerat berättelser på nätet om hur man kan installera Windows 11 på en dator som saknar TPM 2.0-chip (eller har det lite äldre TPM 1.2), eftersom det är det krav som många datorer inte uppfyller. 

Vi rekommenderar dock inte att du ger dig på det. Dels är det en avancerad process och dels riskerar du att äventyra datorns säkerhet. Då är det bättre att ha kvar Windows 10 tills datorn behöver bytas ut. 

> Läs även: Efter lanseringen: Microsoft arbetar med att lösa dessa 8 fel

Kan min dator köra Windows 11?

Det finns alltså ganska många krav som datorn måste leva upp till om du vill ha Windows 11. Tyvärr är det ganska sannolikt att du inte kommer in i värmen om datorn har mer än ett par år på nacken. 

Om du fortfarande är osäker på om datorn uppfyller kraven för att installera Windows 11 kan du köra testprogrammet som vi har beskrivit här

Det testar datorn och ger dig ett tydligt svar på om den lever upp till Microsofts krav. Programmet berättar också vilka krav som datorn eventuellt inte lever upp till.

Och tänk på att du kan fortsätta använda Windows 10 ett tag till. 

Microsoft har lovat att de ska skicka ut uppdateringar till Windows 10 fram till 2025. Därefter bör du dock överväga att byta dator, för utan nödvändiga säkerhetsuppdateringar blir risken för virus, malware och andra faror mycket högre. 

> Läs även: Så länge kan du fortsätta med Windows 10

Minimikrav för Windows 11:

  • Processor: 1 gigahertz (GHz) eller snabbare med två eller fler kärnor på en kompatibel 64-bitars processor eller System on a Chip (SoC).
  • RAM: 4 gigabyte (GB).
  • Lagringsutrymme: 64 GB eller större lagringsenhet. 
  • Systemfirmware: UEFI, Säker bootstart aktiverad. 
  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) version 2.0. 
  • Grafikkort: Kompatibelt med DirectX 12 eller senare med WDDM 2.0-drivrutin.
  • Skärm: HD-skärm (720p) över 9 tum, 8 bitar per färgkanal.

Källa: Microsoft.com

Kanske är du intresserad av...