Kommunikationsprogrammet Teams, som blev väldigt populärt under coronapandemin, är idag en inbyggd del av Microsofts kontorspaket Office 365.
Microsoft Teams:

Kommunikationsprogrammet Teams, som blev väldigt populärt under coronapandemin, är idag en inbyggd del av Microsofts kontorspaket Office 365.

Teams: Nu kan du kanske snart ta bort chattfunktionen i Windows 11

En ny uppdatering till Windows 11 avslöjar att Microsoft arbetar på att det ska bli möjligt att ta bort appen Chatt, som annars är omöjlig att avinstallera. Det kan handla om ett sätt att skydda sig mot böter från EU för snedvridning av konkurrensen.

Hösten 2021 kunde Microsoft presentera en stor nyhet för Windows 11: Det lilla programmet Chatt som du hittar till höger om sökfältet i Aktivitetsfältet.

Det lilla chattverktyget använder motorn från det mer företagsinriktade Teams för att möjliggöra enkel kommunikation mellan vanliga Windows-användare.

Chattfunktionen kom under coronanedstängningarna, då konkurrerande tjänster som Skype och Zoom fick stor spridning och med den här nya möjligheten ville Microsoft förmodligen ha en del av marknaden.

> Läs om olika metoder för videochatt här

Kan inte tas bort från datorn

Chattfunktionen har kommit till datorn som en Windows 11-uppdatering och till skillnad från många andra program och appar på datorn kan programmet inte avinstalleras från datorn.

Du kan ta bort genvägen från Aktivitetsfältet, men själva programmet och dess inställningar finns kvar på datorn. 

Det kan dock förmodligen snart ändras.

En ny uppdatering till Windows 11, som i första hand har skickats ut till de frivilliga testarna i Microsofts Insider-program, avslöjar nämligen en del programkod som Microsofts programmerare arbetar med just nu.

> Läs även: Så tar du bort ett program i Windows

Så tar du bort Chatt från Aktivitetsfältet i Windows:

  1. Klicka på Start och välj Inställningar (kugghjulet)
  2. Välj sedan Anpassning på menyn till vänster
  3. Välj Aktivitetsfältet
  4. Nu kan du anpassa Aktivitetsfältet. Längst upp kan du välja om Chatt ska vara på eller av. Du kan se ändringen direkt.
Det lilla chattprogrammet, som använder Teams programmotor, finns i Aktivitetsfältet i Windows 11.
Microsoft Chatt:

Det lilla chattprogrammet, som använder Teams programmotor, finns i Aktivitetsfältet i Windows 11. Du kan enkelt ta bort genvägen, men programmet kan inte tas bort från datorn - ännu.

© WindowsLatest

Ska kunna tas bort i vissa regioner

I den nya programkoden har experter hittat flera referenser till en ny funktion som bara kallas RemoveChat.

När man kör den dolda funktionen i den kommande uppdateringen tas alla spår av chattprogrammet bort från datorn, inte bara dess genväg i Aktivitetsfältet.

Samtidigt visar det sig att den nya funktionen även innehåller en geografisk inställning som tyder på att Microsoft arbetar på att kunna ta bort programmet i vissa regioner, till exempel Europa.

> Läs även: Aktivitetsfältet i Windows 11 görs om radikalt i höst

Kan gå snabbt om EU kräver det

Den nya avinstallationsfunktionen kan tyda på att Microsoft försöker förekomma ett eventuellt EU-beslut.

Tidigare har företaget Slack, som är en direkt konkurrent till Microsofts Teams-program, uttryckt oro över att Teams-programmet medföljer flera av Microsofts Office-program.

Därför kan Microsoft med rätta oroa sig för att EU anser att det är snedvriden konkurrens att Windows har ett inbyggt program för kommunikation, vilket därmed ger företaget en fördel gentemot konkurrenterna.

> Läs även: Nya EU-regler för elförbrukning kan förhindra försäljning av 8k-tv

Kanske är du intresserad av...