I Windows 11 kan du se hur lång tid en uppdatering tar.
Uppdatering

Det kan vara både frustrerande och väldigt irriterande när Windows börjar uppdatera datorn och man upptäcker att det lägger beslag på datorn i flera timmar. 

Snart kan du se hur lång tid det tar att göra en uppdatering i Windows

I den senaste av de tidiga Windows 11-versionerna finns tidsangivelser för Windows Update. På så sätt riskerar du inte att datorn blir obrukbar precis när du ska kavla upp ärmarna.

De flesta av oss har nog upplevt irritationen när man använder datorn och inser att Windows håller på med en uppdatering.

Ofta startar uppdateringarna dessutom vid sämsta tänkbara tidpunkt, inte minst när det är uppdateringar som tar flera minuter eller timmar. 

Den frustrationen kan vara ett minne blott med Windows 11. 

I varje fall visar den senaste versionen av Windows 11, som kan hämtas via Microsofts betaprogram Windows Insider, att det har kommit en ny funktion för uppdateringstjänsten.

> Läs allt om Windows 11

Se i förväg hur lång tid det tar

I denna nya så kallade build av Windows 11 kan du se redan i dialogrutan för Windows Update hur lång tid Windows beräknar att det tar att installera uppdateringen,

och därmed också hur länge datorn kommer att vara oanvändbar.

Det betyder att du kan skjuta upp uppdateringen om du får veta att den tar till exempel en timme att installera och du behöver använda datorn just nu.

Du kan också välja att installera uppdateringen direkt, om meddelandet är att det till exempel bara tar 5 minuter och du inte behöver använda datorn förrän om en kvart.

Windows Update i Windows 11
Windows Update i Windows 11

När du får ett meddelande om att det finns en uppdatering klar för din dator i Windows 11, får du också en uppskattning av hur lång tid installationen kommer att ta.

Windows Update i Windows 11
Uppdatering i Windows 11

Samma meddelande visas på Start-menyn när du navigerar till knapparna för att starta om och stänga av datorn.

Inte helt färdigutvecklad funktion

Tyvärr meddelar de användare som har installerat den senaste testversionen av Windows 11 att den nya funktionen fortfarande är ganska oberäknelig.

Tidsangivelserna som anges stämmer inte överens med verkligheten, och en uppdatering på till exempel fem minuter kan ta mycket längre tid.

Det är dock positivt att Microsoft arbetar på den nya tidsfunktionen och vi får hoppas att den finputsas innan den slutliga versionen av Windows 11 lanseras.

Vänta med att installera Windows 11

Som vi tidigare har berättat här på PC-tidningen kan alla hämta och prova det kommande Windows 11 redan idag.

Vi kan dock bara rekommendera att du gör det om du är en hejare på teknik och inte är rädd för att stöta på många fler fel än vad du är van vid i Windows 10.

Därför bör du också bara installera testversionen av Windows 11 om du har en extra dator till hands som du inte behöver till något viktigt. 

På din primära dator är risken för fel och brister helt enkelt för stor för att det ska vara en god idé.

Kanske är du intresserad av...